Najlepsze Porady KulinariaOcet z rabarbaru prosty przepis Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Ocet z rabarbaru prosty przepis

Ocet z rabarbaru prosty przepis

Ocet z rabarbaru to doskonała alternatywa dla znanego wszystkim i bardzo popularnego octu jabłkowego. Doskonale podkreśla on smak potraw a do tego jest zdrowy i naturalny. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E. Zawiera także potas, kwas foliowy i błonnik. Ma charakterystyczny kwaskowaty , cierpki smak i jest koloru różowego czerwonego lub zielonego. Im jego barwa jest bardziej czerwona tym ma on bardziej słodki smak. Oczywiści najlepszy jet robiony w domu. Jak zrobić domowy ocet rabarbarowy? Oto prosty przepis.


Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • woda
  • cukier ( 1 łyżka na każdy litr wody)


Przygotowanie krok po kroku

Aby przygotować ocet rabarbarowy należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć rabarbar i pokroić na mniejsze części. Rozdrobnione łodygi przekładamy do słoika i zalewamy osłodzoną wodą w takiej ilości, aby cała roślina była w niej zanurzona. Kolejnym krokiem jest przykrycie słoika gazą i zaciśnięcie go sznurkiem lub gumką. Odstawiamy słoik na 20 3 godziny. Po tym czasie ocet powinien być gotowy. Będzie o tym świadczyć jego charakterystyczny zapach i wyklarowana konsystencja. 

Dodaj komentarz

Elżbieta
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Tak bardzo polecam, wyszedł bardzo dobry. I zdecydowanie ma inny smak, zapach i kolor. Od razu zrobiłam kilka słoiczków.

Elżbieta
Dodano:
1
0

Bardzo ciekawe, nie sądziłam iż ocet można zrobić również z rabarbaru, ciekawa jestem czy jakoś inaczej pachnie, dlatego spróbuję go zrobić.

Ocet z rabarbaru
Dodano:
0
0

Ocet z rabarbaru - muszę to sprawdzić !! Ania Dąbrowska


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

praca marzeń!
praca marzeń!
Polecam zabiegi u doktor Pardy.
Przyrządzić dobrze rybę to prawdziwa sztuka, ale najważniejsze...
A z luktem krolewskim jak dluho mozna przechowywac? /Surowe...
praca marzeń!
To jest świetny pomysł, gdy kostki już się lekko rozpuszczą...