Ogórki małosolne to pyszny przysmak, który świetnie się sprawdza jako dodatek do różnych dań oraz solo. Najczęstszym sposobem przygotowania takich ogórków jest zrobienie ich w specjalnej zalewie. Istnieje także możliwość przygotowania ogórków małosolnych na sucho czyli bez użycia wody. Ogórki takie są tak samo smaczne jak te tradycyjne, a nawet nieco delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące. Nie tracą też koloru, dzięki czemu położone na talerzu wspaniale się prezentują i świetnie się sprawdzają jako dekoracja dania. Co więcej ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze niż zrobienie tego w sposób tradycyjny. Jak zrobić ogórki małosolne bez użycia wody?
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- liść chrzanu i jego korzeń o długości około 8 cm,
- 4-5 ząbków czosnku
- koper z baldachami - kilka gałązek
- ziarna gorczycy (1 łyżka)
- niejodowana sól (około łyżka)
Sposób przygotowania krok po kroku:
Aby przygotować ogórki małosolne bez zalewy zamiast wody będzie potrzebna zamykana torebka foliowa, np. taka w której przechowuje się mrożonki. Na początku należy dokładnie umyć ogórki i odciąć ich końcówki. Ogórki można pokroić na plasterki albo w całości włożyć je do torebki foliowej. Następnie należy pokroić na drobne kawałki korzeń chrzanu, a ząbki czosnku posiekać na plasterki. Po wrzuceniu ich do worka z ogórkami, należy równomiernie posypać całość solą, a potem zamknąć worek jednocześnie dbając o to, by nie było w nim zbyt wiele powietrza. Kiedy to zrobimy należy delikatnie potrząsać workiem tak, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Worek z ogórkami należy przechowywać około 4 godzin w lodówce. Po tym czasie trzeba umieścić go w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin. W sumie warto odczekać około 2 dni by ogórki były gotowe. Kiedy już otworzymy woreczek z ogórkami należy go przechowywać w lodówce.