09.02.2024

Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?

Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Ogórki małosolne to pyszny przysmak, który świetnie się sprawdza jako dodatek do różnych dań oraz solo. Najczęstszym sposobem przygotowania takich ogórków jest zrobienie ich w specjalnej zalewie. Istnieje także możliwość przygotowania ogórków małosolnych na sucho czyli bez użycia wody. Ogórki takie są tak samo smaczne jak te tradycyjne, a nawet nieco delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące. Nie tracą też koloru, dzięki czemu położone na talerzu wspaniale się prezentują i świetnie się sprawdzają jako dekoracja dania. Co więcej ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze niż zrobienie tego w sposób tradycyjny. Jak zrobić ogórki małosolne bez użycia wody?


Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • liść chrzanu i jego korzeń o długości około 8 cm,
  • 4-5 ząbków czosnku
  • koper z baldachami - kilka gałązek
  • ziarna gorczycy (1 łyżka)
  • niejodowana sól (około łyżka)


Sposób przygotowania krok po kroku:

Aby przygotować ogórki małosolne bez zalewy zamiast wody będzie potrzebna zamykana torebka foliowa, np. taka w której przechowuje się mrożonki. Na początku należy dokładnie umyć ogórki i odciąć ich końcówki. Ogórki można pokroić na plasterki albo w całości włożyć je do torebki foliowej. Następnie należy pokroić na drobne kawałki korzeń chrzanu, a ząbki czosnku posiekać na plasterki. Po wrzuceniu ich do worka z ogórkami, należy równomiernie posypać całość solą, a potem zamknąć worek jednocześnie dbając o to, by nie było w nim zbyt wiele powietrza. Kiedy to zrobimy należy delikatnie potrząsać workiem tak, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Worek z ogórkami należy przechowywać około 4 godzin w lodówce. Po tym czasie trzeba umieścić go w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin. W sumie warto odczekać około 2 dni by ogórki były gotowe. Kiedy już otworzymy woreczek z ogórkami należy go przechowywać w lodówce.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie słyszałam jeszcze o takiej metodzie przygotowywania ogórków. Wypróbuje zrobić 3-4 słoiki na wypróbowanie.
~Grażyna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy nasza porada Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności