Najlepsze Porady KulinariaOgórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?

Ogórki małosolne bez użycia wody- jak je zrobić?

Ogórki małosolne to pyszny przysmak, który świetnie się sprawdza jako dodatek do różnych dań oraz solo. Najczęstszym sposobem przygotowania takich ogórków jest zrobienie ich w specjalnej zalewie. Istnieje także możliwość przygotowania ogórków małosolnych na sucho czyli bez użycia wody. Ogórki takie są tak samo smaczne jak te tradycyjne, a nawet nieco delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące. Nie tracą też koloru, dzięki czemu położone na talerzu wspaniale się prezentują i świetnie się sprawdzają jako dekoracja dania. Co więcej ich przygotowanie jest dużo prostsze i szybsze niż zrobienie tego w sposób tradycyjny. Jak zrobić ogórki małosolne bez użycia wody?


Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • liść chrzanu i jego korzeń o długości około 8 cm,
  • 4-5 ząbków czosnku
  • koper z baldachami - kilka gałązek
  • ziarna gorczycy (1 łyżka)
  • niejodowana sól (około łyżka)


Sposób przygotowania krok po kroku:

Aby przygotować ogórki małosolne bez zalewy zamiast wody będzie potrzebna zamykana torebka foliowa, np. taka w której przechowuje się mrożonki. Na początku należy dokładnie umyć ogórki i odciąć ich końcówki. Ogórki można pokroić na plasterki albo w całości włożyć je do torebki foliowej. Następnie należy pokroić na drobne kawałki korzeń chrzanu, a ząbki czosnku posiekać na plasterki. Po wrzuceniu ich do worka z ogórkami, należy równomiernie posypać całość solą, a potem zamknąć worek jednocześnie dbając o to, by nie było w nim zbyt wiele powietrza. Kiedy to zrobimy należy delikatnie potrząsać workiem tak, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Worek z ogórkami należy przechowywać około 4 godzin w lodówce. Po tym czasie trzeba umieścić go w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin. W sumie warto odczekać około 2 dni by ogórki były gotowe. Kiedy już otworzymy woreczek z ogórkami należy go przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Grażyna
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie słyszałam jeszcze o takiej metodzie przygotowywania ogórków. Wypróbuje zrobić 3-4 słoiki na wypróbowanie.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
porada: Jak schudnąć?
Odpowiednie dobrana dieta, sport i pozbędziemy się nadmiar...
Nie słyszałam jeszcze o takiej metodzie przygotowywania...
Obieranie dyni zawsze było dla mnie problematyczne.
Uważam, że warto jeść takie pasty.