Jeśli tradycyjna wersja omletu już Ci się znudziła, możesz przygotować go na słodko. To doskonała alternatywa, która przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym. Będzie również doskonałym sposobem na śniadanie lub deser w zamian za gofry czy naleśniki. Przepisów na przygotowanie omletu jest bardzo wiele. My proponujemy ten najprostszy.
Jak przygotować omlet?
Puszysty omlet to smak, który towarzyszy nam od dzieciństwa. Większość osób zna go w wersji na słono, podawanej z warzywami. W sytuacji, gdy mamy jednak ochotę na coś bardziej słodkiego, możemy lekko zmodyfikować przepis i przygotować omlet w nieco innej wersji. Do przygotowania omletu potrzebne Ci będą:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania omletu jest prosty i nie zajmuje dużo czasu. Do miseczki należy wbić jajka i roztrzepać. Następnie wsypać mąkę i cukier. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać lub zmiksować. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej aromatyczne, możesz dodać szczyptę cynamonu lub wanilii. Możesz dosypać również łyżkę kakao - w ten sposób uzyskasz omlet czekoladowy. Następnie na patelni należy rozgrzać masło. Kiedy delikatnie się sklaruje, można wylać ciasto na patelnię. Smażyć omlet z dwóch stron nie mieszając. Ciasto powinno uzyskać złoty odcień. Po usmażeniu przełożyć omlet na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.
Z czym jeść omlet na słodko?
Sposobów na podanie omletu jest bardzo wiele. W zależności od upodobań smakowych lub dostępności składników możesz podawać omlet w różnej formie. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych propozycji.
Omlet z cukrem pudrem - ten sposób pozwala zachować naturalny smak omletu uzupełniając go słodką posypką.
Omlet z nutellą - pyszny krem kakaowo-orzechowy sprawi, że taki omlet zniknie w mgnieniu oka ze stołu.
Omlet z masłem orzechowym i bananami - posiada niepowtarzalny, słodko-słony smak. Wystarczy przygotowany omlet posmarować warstwą masła orzechowego i dodać banana pokrojonego w plasterki.
Omlet z bitą śmietaną i borówkami - słodki smak bitej śmietany doskonale uzupełnią świeże, lekko kwaskowate jagody.
Omlet z syropem klonowym - charakterystyczna polewa pozwoli stworzyć wariację typowych naleśników amerykańskich.
Omlet z owocami - posmaruj omlet serkiem śmietankowym. Świetnie sprawdzą się w szczególności banany, maliny i kiwi.