Najlepsze Porady KulinariaProste przepisy na Tłusty Czwartek Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Proste przepisy na Tłusty Czwartek

Proste przepisy na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek to wyjątkowe święto rozpoczynające ostatni tydzień karnawału. Jednak nie to wyróżnia to święto wśród innych, a fakt, iż w ten dzień, każdy bez zahamowań może objadać się słodkościami. Najpopularniejszymi potrawami są pączki i faworki. W zależności od upodobań smakowych możemy wybrać pączki nadziewane marmoladami, czekoladą, budyniem, mogą być bez nadzienia, z polewą lub bez polewy, oponki i racuchy. Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka, ponieważ odmówienie konsumpcji wróży niepowodzenie na pozostały rok. W tym artykule przedstawimy kilka szybkich przepisów na proste dania idealne do świętowania.


Mini pączki

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 35g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 6 żółtek
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, wlewamy ciepłe mleko oraz dodajemy żółtka. Całość powoli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy kolejno: cukier, miód i sól. Po dodaniu każdego składnika mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy ciasto przez ok. 6min do uzyskania gładkiej i sprężystej masy, dodajemy miękkie, rozdrobnione masło. Rozrabiamy ciasto zagniatając je przez ok. 10-15 minut, do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę, pozwalając mu urosnąć. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę, delikatnie formujemy wałeczki, które następnie dzielimy na 40 części po ok. 25h każdy. Formujemy kulki lub krążki, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30min. W pojemnym garnku podgrzewamy sporą ilość tłuszczu do temp. 170 stopni C. Kiedy nie mamy możliwości pomiaru temperatury tłuszczu należy obserwować dno garnka, na którym w odpowiednim momencie pojawią się przecięcia. Zanurzamy pączki w tłuszczu i smażymy po ok. 2-3 minuty, tak aby nabrały złocistego koloru. Na przygotowany wcześniej talerz wyścielony ręcznikiem papierowym wykładamy kulki starając się jak najlepiej odcedzić tłuszcz.

Faworki

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 - 7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu
  • 1 łyżka spirytusu lub octu

Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce, jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem przez ok. 8 minut na puszystą i gęstą pianę (w początkowej fazie można ubijać na parze, aby ogrzać żółtka). Całość łączymy z mąką. Następnie dodajemy śmietanę i spirytus. Łączymy wszystkie składniki mieszając. Kolejno zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy w temperaturze pokojowej na ok. 30-45 minut. Gotowe ciasto zagniatamy przez ok. 6 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Rozwałkowane ciasto składamy na pół i ponownie wałkujemy, czynność powtarzamy 2-3 razy. Ciasto dzielimy na równe 4 części i wałkujemy na jak najcieńsze placki. Resztę trzymamy zawinięte w folię. Przy pomocy noża lub innego sprzętu wycinamy paseczki krótsze niż średnica garnka. W środku każdego robimy nacięcie przez które przekładamy koniec ciasta. Przygotowane do smażenia faworki trzymamy pod ściereczką. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni C i wkładamy kolejno kilka faworków jednocześnie. Smażymy na złoty kolor z obu storn po około 40-60 sekund. Po tym czasie wyciągamy faworki i kładziemy na ręcznikach papierowych po czym posypujemy cukrem pudrem.

Pączki hiszpańskie

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
  • 4 duże jajka
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, oliwa)


Przygotowanie:
W małym rondelku gotujemy mleko, wodę, oliwę z oliwek, sól i skórkę cytrynową. Zmniejszamy ogień po czym wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką do utworzenia gładkiej masy nie przywierającej do ścianek naczynia. Podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty zmieniając pozycję ciasta. Wyłączamy płomień i studzimy ciasto. Miksujemy ciasto przez 20 sekund po czym wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto przez 30 sekund. W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 stopni C i wkładamy po łyżce/łyżeczce ciasta. Pączuszki smażymy na zloty kolor przez 3 minuty raz obracając. Osuszamy pączki na ręczniku papierowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem, pączki można również polać je polewą czekoladową

Oponki serowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 1/3 szklanki
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • ok. 1,5 litra oleju do smażenia lub smalcu

 

Przygotowanie:
Make przesiewamy razem z sodą, dodajemy zmielony ser, cukier, wanilinę, żółtka oraz śmietanę/jogurt. Łączymy składniki i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnice (wcześniej zasypana mąką) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 centymetra. Wycinamy szklanką kółka, w środku wykrawamy mniejsze kółka nakrętką lub kieliszkiem. Tłuszcz rozgrzewamy do 175 stopni C i wkładamy kilka oponek. Smażymy na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Wyciągamy oponki z oleju i wykładamy na papier. Do ozdoby i lepszego smaku posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy lukier i maczamy wierzchnią cześć oponek.

Dodaj komentarz

Ewa
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Smaczne pączki.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Nie sądziłem, że skapujący tłuszcz może być szkodliwy... Też...
Uwielbiam przyrządzać ryby na obiad, nie tylko w wigilię....
Wygląda przepysznie, aż bym coś zjadł
Grzaniec jest super opcją na długie jesienne i zimowe wieczory.