Kiszone pomidory są bardzo popularne w Rosji , na Ukrainie i na Białorusi. Smakują jak sałatka ze świeżych warzyw. Ukiszenie pomidorów to doskonały sposób na przetworzenie nadmiaru tych warzyw. Sezon na pomidory już blisko dlatego warto wiedzieć co oprócz popularnych przetworów można z nich zrobić. Na uwagę zasługuje fakt, że ukiszone pomidory zachowują wszystkie składniki odżywcze. Będą świetne na jesienne, zimowe i wczesnowiosenne dni. To doskonały dodatek do wielu potraw, na zakąskę lub do sałatek. Jak zakisić pomidory? Oto prost i szybki przepis. Czas wykonania to zaledwie 30 minut.
Składniki:
- Podłużne lub okrągłe mięsiste i jędrne pomidory ok 2 kg
- 4 gałązki kopru
- 8 ząbków czosnku
- 4 listki porzeczki lub wiśni
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 4 kawałki świeżego chrzanu
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
Sposób przygotowania krok po kroku:
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć pomidory i delikatnie nakłuć je wykałaczką. Następnie należy je powkładać do słoików razem z wymienionymi przyprawami (podobnie jak w przypadku kiszenia ogórków). Po dokładnym zakręceniu słoików należy je odstawić na około 7 dni aby zaczęły fermentować. Po tym czasie można je jeść. Słoiki z kiszonymi pomidorami należy przechowywać w chłodnym miejscu, dzięki temu zachowają jędrność prze około 2 miesiące.