Najlepsze Porady KulinariaPrzepis na alternatywny sos sojowy

Przepis na alternatywny sos sojowy

Przepis na alternatywny sos sojowy Sos sojowy

Sos sojowy to składnik, który coraz częściej można spotkać w kuchniach. Jest on świetnym dodatkiem do sałatek i marynat, a przy tym powinien się w niego zaopatrzyć każdy, kto gustuje w kuchni azjatyckiej. Niestety, sos ten jest źródłem glutenu, co oznacza, że osoby z nietolerancją muszą go wykluczyć z jadłospisu. Drugim kontrowersyjnym składnikiem sosu jest często modyfikowana genetycznie soja. Jeśli unikasz któregoś z tych produktów, a mimo to chcesz korzystać w kuchni z sos sojowego, poniżej podajemy przepis na alternatywną jego wersję.


Co przygotować?

  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczkę octu winnego (lub jabłkowego, jednak trzeba liczyć się z lekką zmianą smaku sosu)
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki melasy (lub cukru trzcinowego)
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczkę sosu rybnego
  • po szczypcie soli, pieprzu i imbiru


Co robić?
Wszystkie składniki prócz sosu rybnego należy ze sobą zmieszać i podgrzewać na patelni, aż się dobrze ze sobą połączą. Gdy sos zawrze, należy go gotować przez około 8 minut, ciągle mieszając, do momentu, w którym zmniejszy objętość o połowę. Potem patelnię należy zdjąć z ognia i przez chwilę studzić. Na koniec należy dodać sos rybny, dokładnie go wymieszać i sprawdzić, czy smak całości jest odpowiedni. W razie konieczności można go jeszcze doprawić solą, pieprzem lub imbirem. Gotowy sos wystarczy przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Zdecydowanie zgadzam się z tytułem tego artykułu.
Odpowiedni Dress code również ma znaczenie.
Zasady Savoir Vivre są bardzo ważne.
Polecam wypróbować ten przepis.
liście czarnej porzeczki ?? a owocu czarnej porzeczki nie...
Sprawdzony przepis, ogórki zawsze wychodzą przepyszne.
Domowe przepisy na różnego typu sosów w tym sos czosnkowy jest...
Dzięki za przepis, Wszystko wyszło idealnie. Polecam wszystkim.