Najlepsze Porady KulinariaPrzepis na domowe ogórki kiszone Ocena 5 na podstawie 5 komentarzy

Przepis na domowe ogórki kiszone

Przepis na domowe ogórki kiszone

Ogórki kiszone to tradycyjny polski przysmak. Przełom lipca i sierpnia to sezon na ogórki gruntowe, a tym samym doskonały moment na ich zakiszenie. Ogórki kiszone nie tylko świetnie smakują, ale są także bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy A, K i C. Dzięki zawartości prozdrowotnych substancji doskonale wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Pomagają wyregulować ciśnienie, wzmacniają odporność i oczyszczają organizm. Idealne ogórki kiszone powinny być twarde, chrupiące i aromatyczne. Jak zrobić takie ogórki kiszone? Oto prosty przepis.


Składniki:

  •  2 duże główki czosnku
  • wiązanka łodyg kopru razem z liśćmi i nasionami
  • 10-12 cm korzeń chrzanu
  • 5 liści dębu
  • 12 liści wiśni
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • 12 liści czarnej porzeczki
  • 3 litry wody i 6 płaskich łyżek soli kamiennej



Przygotowanie

Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych wymaga zachowania pewnych zasad. Do kiszenia wybieramy ogórki jak najmniejsze i równej wielkości, dzięki czemu ukiszą się równomiernie, a tym samym pozostaną twarde i chrupiące.
Warto pamiętać, by kupić ogórki z samego rana. Najlepsze do ukiszenia będą te zebrane do 7 godzin wcześniej. Zanim zaczniemy kisić ogórki należy dokładnie je umyć- najlepiej wyszorować je szczotką, będą wtedy idealnie czyste.
Następnie należy przygotować sobie słoiki i nakrętki. Powinny być wyparzone, bez uszkodzeń. Ogórki w słoikach układamy ciasno,a pomiędzy nimi upychamy koper, chrzan i czosnek (nieobrany- bo w łupinie jest najwięcej aromatu). Zasadą, o której warto jest pamiętać to używanie do kiszenia ogórków, niejodowanej soli kamiennej. W dużym garnku należy zagotować wodę, dodać do niej sól i zamieszać. Po ostygnięciu zalewamy nią każdy słoik. Ogórki powinny być całkowicie przykryte. Na koniec należy mocno zakręcić słoiki odwrócić je do góry dnem i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie odwracamy słoiki i pozostawiamy je w temperaturze pokojowej. Później słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy, spiżarni itp. Gotowe do spożycia będą po 2- 3 miesiącach od zakiszenia. Sekret ich twardości tkwi w liściach wiśni i dębu.

Dodaj komentarz

Przepis na domowe ogórki kiszone
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
1
0

Muszę spróbować ten przepis - czytelnie i fajnie wszystko opisane. Dobre porady macie ! Pozdrawiam Adam z Krakowa

Ala
Dodano:
0
0

liście czarnej porzeczki ?? a owocu czarnej porzeczki nie mozna dać ?? nie mam skąd wziąść akurat liście z krzaka czarnej porzeczki

Przepis na domowe ogórki kiszone
Dodano:
0
0

Nigdy nie używałam liści do kiszenia ogórków - ale z liśćmi dębu i wiśni spróbuję - nie wiem jaki bedzie efekt ale zrobię 10 słoików. Poza ogórkami kiszonymi uwielbiam ogórki konserwowe w occie z cebulką i papryką - idealne do hot dogów domowej roboty :)

misiek
Dodano:
0
0

kocham ogórki kiszone

przepis na ogórki kiszone
Dodano:
0
0

musze sprawdzić ten przepis !


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a...
coca cola to ściema - w coca coli jest bardzi mało kwasu...
na randkę idz tam gdzie nie ma ludzi
jak byś lubianym ? najlepsza porada - nie rób tego na siłę...
super przydatne informacje. na pewno spróbuję :)
musze sprawdzić ten przepis !
zepsute jajko strasznie śmierdzi :) nie ryzkuj - sprawdź...
prosty sposób na ugotowanie ryżu