Ekstrakt miętowy to dodatek, bez którego wielu nie wyobraża sobie pracy w kuchni — idealny jest do sałatek owocowych, herbaty, jak również jako uzupełnienie wypieków i lodów. Ekstrakt miętowy równie dobrze współgra z pikantnymi potrawami, jak i daniami mięsnymi, np.: drobiem czy wieprzowiną. Wspomniana mikstura jest niestety ciężko dostępna w sklepach, dlatego przygotowaliśmy dla was przepis, dzięki któremu będziesz miała go na każdą okazję. Prosty i szybki przepis na alternatywę dla sklepowego ekstraktu z mięty znajdziesz poniżej!
Czego potrzebujesz?
· ¼ szklanki świeżej mięty
· ½ szklanki wódki
· słoiczek z nakrętką
Przygotowanie:
1. Zerwij garść świeżej mięty, ok. ¼ szklanki. Taka ilość wystarczy do zrobienia ½ szklanki ekstraktu miętowego, który starczy Ci na kilka miesięcy.
2. Miętę dokładnie przepłucz oraz lekko rozgnieć w palcach. W celu uzyskania z liści mocnego aromatu miętę możesz nawet podrzeć na nieco mniejsze kawałki.
3. Przygotowaną miętę umieść w wysterylizowanym słoiczku.
4. Miętę zalej wódką i zakręć słoik. Aby ekstrakt mięty był intensywny, musi ona być w całości zanurzona w wódce. Jeżeli zauważysz, że liście unoszą się nad alkohol, wstrząśnij słoiczkiem, aby znowu opadły na dno.
5. Ekstrakt miętowy należy umieścić w suchym i chłodnym miejscu na ok. miesiąc. Co kilka dni potrząśnij słoiczkiem w celu opadnięcia liści.
6. Po upływie miesiąca wystarczy, że odcedzisz miksturę z liści mięty, a sam ekstrakt przelejesz do szczelnej buteleczki. Mikstura przechowywana w ciemnym oraz chłodnym miejscu zachowa walory smakowe przez rok.