09.02.2024

Przepis na maślane magdalenki

Przepis na maślane magdalenki

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Magdalenki to zdecydowanie najlepsze spośród wszystkich ciasteczek o smaku maślanym — chociaż ich wykonanie wymaga nieco cierpliwości i trzymania się przepisu, to zdecydowanie warto. Kluczową kwestią będzie odpowiednie rozpuszczenie masła, aby uzyskało orzechowy zapach oraz złoty kolor, a jednak się nie przypaliło. Maślane magdalenki to idealny dodatek do herbaty lub filiżanki czarnej kawy — zachwycają złotobrązową barwą oraz biszkoptowym wnętrzem. Oryginalne ciasteczka mają wyczuwalną nutkę cytryny, jednak można je zrobić również w innych wersjach, np.: czekoladowej, waniliowej, a nawet różanej. Poniżej przedstawiamy Ci przepis na te klasyczne ciasteczka.


Czego potrzebujesz?
· 160 g masła
· 2/3 szklanki cukru
· 1 szklanka oraz 1 łyżka mąki
· 2 duże jajka
· 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
· szczypta soli
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 łyżka skórki z cytryny
· cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
1. Cytrynę dokładnie umyj oraz sparz, następnie zetrzyj żółtą część skórki. W małym rondelku podgrzej masło, aby delikatnie się pieniło i pachniało orzechami — jego barwa powinna przypominać dekor złotobrązowy. Na tym etapie powinnaś szczególnie uważać — masło w każdej chwili może się przypalić. 3 łyżki masła przełóż do osobnej szklanki, a resztę przestudź.

2. W misce wymieszaj szklankę mąki z cukrem. Miksturę odstaw na bok. W osobnej misce rozmieszaj dwa jajka, ekstrakt wanilinowy oraz sok z cytryny. Następnie dodaj skórkę z cytryny i całość mieszaj trzepaczką do czasu, aż konsystencja będzie przypominała pianę.

3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj szpatułką do dokładnego połączenia. W tej chwili ciasto powinno być gęste i ciężkie.

4. Do ciasta wlej masło i porządnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być nieco rzadsze i zdecydowanie bardziej błyszczące. Przykryj naczynie z ciastem i umieść je na minimum godzinę w lodówce — maksymalnie na całą noc.

5. Wymieszaj odłożone wcześniej 3 łyżki masła z 1 łyżką mąki i dokładnie nasmaruj foremkę na magdalenki — umieść ją w zamrażalniku na minimum godzinę.

6. Nagrzej piekarnik do 175°C.

7. Do każdego otworu foremki umieść po jednej łyżce ciasta, a następnie je wyrównaj.

8. Foremkę z magdalenkami najlepiej ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Po 8 minutach warto obrócić blachę, aby ciasteczka były równomiernie upieczone z każdej strony. Po kolejnym 5 minutach zajrzyj do piekarnika. Jeżeli magdalenki będą brązowe wzdłuż krawędzi i lekko wyrośnięte na środku oznacza to, że są już upieczone. Dla pewności naciśnij lekko środek ciasteczka, jeżeli będzie odskakiwał, możesz wyciągać je z piekarnika.

9. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Widelcem spróbuj poluzować ciasteczka w foremkach i wyłóż je na czystą ścierkę. Kiedy całkowicie wystygną, możesz udekorować je cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepiej smakują posypane cukrem waniliowym, według mnie wtedy smakują najlepiej
~Karola
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Wypróbowany przepis wczoraj, każdy chwalił że dobre.
~Ewa
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy opis porady Przepis na maślane magdalenki pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Przepis na maślane magdalenki? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Przepis na maślane magdalenki
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Przepis na maślane magdalenki
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności