Magdalenki to zdecydowanie najlepsze spośród wszystkich ciasteczek o smaku maślanym — chociaż ich wykonanie wymaga nieco cierpliwości i trzymania się przepisu, to zdecydowanie warto. Kluczową kwestią będzie odpowiednie rozpuszczenie masła, aby uzyskało orzechowy zapach oraz złoty kolor, a jednak się nie przypaliło. Maślane magdalenki to idealny dodatek do herbaty lub filiżanki czarnej kawy — zachwycają złotobrązową barwą oraz biszkoptowym wnętrzem. Oryginalne ciasteczka mają wyczuwalną nutkę cytryny, jednak można je zrobić również w innych wersjach, np.: czekoladowej, waniliowej, a nawet różanej. Poniżej przedstawiamy Ci przepis na te klasyczne ciasteczka.
Czego potrzebujesz?
· 160 g masła
· 2/3 szklanki cukru
· 1 szklanka oraz 1 łyżka mąki
· 2 duże jajka
· 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
· szczypta soli
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 łyżka skórki z cytryny
· cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
1. Cytrynę dokładnie umyj oraz sparz, następnie zetrzyj żółtą część skórki. W małym rondelku podgrzej masło, aby delikatnie się pieniło i pachniało orzechami — jego barwa powinna przypominać dekor złotobrązowy. Na tym etapie powinnaś szczególnie uważać — masło w każdej chwili może się przypalić. 3 łyżki masła przełóż do osobnej szklanki, a resztę przestudź.
2. W misce wymieszaj szklankę mąki z cukrem. Miksturę odstaw na bok. W osobnej misce rozmieszaj dwa jajka, ekstrakt wanilinowy oraz sok z cytryny. Następnie dodaj skórkę z cytryny i całość mieszaj trzepaczką do czasu, aż konsystencja będzie przypominała pianę.
3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj szpatułką do dokładnego połączenia. W tej chwili ciasto powinno być gęste i ciężkie.
4. Do ciasta wlej masło i porządnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być nieco rzadsze i zdecydowanie bardziej błyszczące. Przykryj naczynie z ciastem i umieść je na minimum godzinę w lodówce — maksymalnie na całą noc.
5. Wymieszaj odłożone wcześniej 3 łyżki masła z 1 łyżką mąki i dokładnie nasmaruj foremkę na magdalenki — umieść ją w zamrażalniku na minimum godzinę.
6. Nagrzej piekarnik do 175°C.
7. Do każdego otworu foremki umieść po jednej łyżce ciasta, a następnie je wyrównaj.
8. Foremkę z magdalenkami najlepiej ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Po 8 minutach warto obrócić blachę, aby ciasteczka były równomiernie upieczone z każdej strony. Po kolejnym 5 minutach zajrzyj do piekarnika. Jeżeli magdalenki będą brązowe wzdłuż krawędzi i lekko wyrośnięte na środku oznacza to, że są już upieczone. Dla pewności naciśnij lekko środek ciasteczka, jeżeli będzie odskakiwał, możesz wyciągać je z piekarnika.
9. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Widelcem spróbuj poluzować ciasteczka w foremkach i wyłóż je na czystą ścierkę. Kiedy całkowicie wystygną, możesz udekorować je cukrem pudrem.
Smacznego!!!