Świetną skutecznością w walce z przeziębieniem oraz grypą charakteryzuje się roślina echinacea, która zawiera w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych — jedną z nich jest wspomaganie odporności. Echinacea, czyli jeżówka, to wieloletnia roślina występująca w Ameryce Północnej, uprawiana w Europie i Azji. Jeżówka ma właściwości immunostymulujące i przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze oraz regeneruje skórę. Nalewkę ze wspominanej rośliny bez problemu przygotujesz w domu — w tym artykule znajdziesz listę potrzebnych składników oraz szczegółowy przepis.
Tych składników potrzebujesz:
¼ szklanki suszonych kwiatów echinacei
1 litr wódki lub rumu
duży szklany słoik
Przygotowanie:
Suszone kwiaty echinacei wsyp do dużego stoika, a następnie zalej je wybranym alkoholem. Słoik szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 tygodnie. Należy pamiętać, aby codziennie potrząsnąć słoikiem w celu dokładnego wymieszania zawartości. Kiedy wyznaczony czas upłynie, po prostu przelej nalewkę przez gazę i porządnie odciśnij zioła, aby uzyskać jak najwięcej nalewki. Gotową miksturę należy przelać do ciemnych butelek, które można szczelnie zakręcić.
Stosowanie nalewki:
Nalewkę warto spożyć przy pierwszych objawach grypy oraz przeziębienia. Stosuj ½ do ¾ łyżeczki od 3 do 4 razy dziennie. Nalewki nie należy jednak stosować w przypadku chorób leczonych za pomocą antybiotyków.