Koper to jedna z roślin, której latem jest pod dostatkiem. Najczęściej jemy go jako przypraw do młodych ziemniaków. Często przygotowuje się z niego sos na bazie śmietany. Istnieje też inna wersja sosu koperkowego, który gotuje się w kilka minut, a potem można przechowywać go przez kilka miesięcy. Dzięki temu przez całą zimę można cieszyć się smakiem koperku. Przyda się jako dodatek do zup , soczystych sałatek z warzyw, ale też do pasty kanapkowej, ryb a nawet do makaronów. Jak zrobić taki sos koperkowy? Oto prosty i szybki do wykonania przepis!
Składniki:
- koper 2 szklanki
- Czosnek 10 zębów
- lemon 1 sztuka
- oliwa 100 ml
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania krok po kroku
Na początek należy umyć koper wysuszyć go na ręczniku papierowym i pokruszyć blenderem razem z czosnkiem. Kolejnym krokiem jest umycie cytryny, wytarcie jej do sucha i przetarcie skórki na drobnej tarce. Warto pamiętać żeby nie dotknąć białej warstwy owocu. Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy jej sok . Dodajemy go razem ze skórką do kopru i przyprawiamy sola cukrem i oliwą. Ostatnim etapem jest zmiksowanie wszystkiego blenderem. Sos koperkowy przekładamy do wyparzonego wcześniej słoika. W dowolnym momencie możemy po niego sięgnąć i cieszyć się smakiem lata także jesienią czy zimą . Smacznego!