09.02.2024

Przepis na przekąskę z cukinii

Przepis na przekąskę z cukinii

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Cukinia to zdrowe warzywo, które można jeść na surowo, w formie usmażone, przyrządzić z niej leczo, a także upiec ciasto. To lekkostrawne warzywo cenione jest za swoje niezaprzeczalne wartości dietetyczne — zawiera potas, żelazo, magnez oraz szereg witamin. Warzywo idealnie komponuje się z różnymi składnikami — równie dobrze smakuje samodzielnie. Jeśli masz ochotę na smaczną przekąskę, jednakże nie chcesz kupować kalorycznych chipsów ziemniaczanych, skorzystaj z naszego przepisu na chipsy z cukinii. To świetna, a przede wszystkim zdrowa alternatywa dla sprzedawanej w sklepach przekąski!


Czego potrzebujesz?
• cukinia
• oliwa z oliwek
• sól
• przyprawy według własnego uznania (np.: oregano, bazylia, pieprz, czosnek granulowany)
• pędzelek
• brytfanka
• papier do pieczenia

Przygotowanie:
1. Na samym początku nastaw piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, aby porządnie się rozgrzał.

2. Cukinię dokładnie umyj i pokrój ją na kilkumilimetrowe talarki.

3. Każdy talarek natłuść oliwą z oliwek — najszybciej uczynisz to za pomocą specjalnie przystosowanego pędzelka.

4. Talarki cukinii oprósz solą oraz wcześniej wybranymi przez siebie przyprawami.

5. Przygotuj brytfankę — umieść na niej papier do pieczenia, a następnie poukładaj talarki obok siebie. Cukinię przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.

6. Umieść blaszkę wraz z talarkami w piekarniku na ok. 30 minut. Kiedy czas upłynie, wyjmij je z piekarnika i odwróć na drugą stronę. Ponownie włóż je do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie sprawdzaj czas chipsów. Powinny być lekko zarumienione i chrupiące — nie doprowadź do ich spalenia.

7. Kiedy tekstura jest zadowalająca, wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Gotowy produkt możesz podawać samodzielnie lub z ulubionym dipem.

Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
ja lubie jeszcze dodac kilka kropli soku z limonki. na co dzien do pracy - super przekaska :)
~Koli
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Lubię cukinie, wypróbuje kolejny przepis jak ją zrobić.
~Kinga
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Robię takie, lecz zamiast w piekarniku to na patelni na cienkiej warstwie oliwy. Dobre do obiadu ale i same też można schrupać.
~Weronika
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy nasza porada Przepis na przekąskę z cukinii pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Przepis na przekąskę z cukinii? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Przepis na przekąskę z cukinii
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Przepis na przekąskę z cukinii
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności