Cukinia to zdrowe warzywo, które można jeść na surowo, w formie usmażone, przyrządzić z niej leczo, a także upiec ciasto. To lekkostrawne warzywo cenione jest za swoje niezaprzeczalne wartości dietetyczne — zawiera potas, żelazo, magnez oraz szereg witamin. Warzywo idealnie komponuje się z różnymi składnikami — równie dobrze smakuje samodzielnie. Jeśli masz ochotę na smaczną przekąskę, jednakże nie chcesz kupować kalorycznych chipsów ziemniaczanych, skorzystaj z naszego przepisu na chipsy z cukinii. To świetna, a przede wszystkim zdrowa alternatywa dla sprzedawanej w sklepach przekąski!
Czego potrzebujesz?
• cukinia
• oliwa z oliwek
• sól
• przyprawy według własnego uznania (np.: oregano, bazylia, pieprz, czosnek granulowany)
• pędzelek
• brytfanka
• papier do pieczenia
Przygotowanie:
1. Na samym początku nastaw piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, aby porządnie się rozgrzał.
2. Cukinię dokładnie umyj i pokrój ją na kilkumilimetrowe talarki.
3. Każdy talarek natłuść oliwą z oliwek — najszybciej uczynisz to za pomocą specjalnie przystosowanego pędzelka.
4. Talarki cukinii oprósz solą oraz wcześniej wybranymi przez siebie przyprawami.
5. Przygotuj brytfankę — umieść na niej papier do pieczenia, a następnie poukładaj talarki obok siebie. Cukinię przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.
6. Umieść blaszkę wraz z talarkami w piekarniku na ok. 30 minut. Kiedy czas upłynie, wyjmij je z piekarnika i odwróć na drugą stronę. Ponownie włóż je do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie sprawdzaj czas chipsów. Powinny być lekko zarumienione i chrupiące — nie doprowadź do ich spalenia.
7. Kiedy tekstura jest zadowalająca, wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Gotowy produkt możesz podawać samodzielnie lub z ulubionym dipem.
Smacznego!