Bagietka z serem i masłem czosnkowym to przekąska, która świetnie smakuje samodzielnie, jak i jako dodatek do innych potraw, takich jak na przykład zapiekanka makaronowa. Chociaż obecnie w sklepach można dostać wiele jej rodzajów, żaden z nich nie będzie dorównywał tej wykonanej samodzielnie w swojej kuchni. Bagietka czosnkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wiele wysiłku, a produkty potrzebne do jej upieczenia z łatwością znajdziemy w swojej kuchni czy pobliskim sklepie.
Składniki:
-
bagietka
-
1/4 szklanki masła
-
1-2 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki sera gorgonzola
-
pietruszka
-
sól
-
pieprz
-
parmezan
-
bazylia lub oregano
Wykonanie:
Masło należy zmieszać z serem gorgonzola, a potem dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wymieszać farsz z drobno posiekaną pietruszką oraz bazylią (lub oregano) i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Na bagietce należy wykonać głębokie nacięcia w odstępach ok. 1,5 cm, tak, by bułka się nie rozsypała. W nacięcia nałożyć masę serową, a całość posypać parmezanem. Teraz bagietkę wystarczy zawinąć w folię i włożyć na ok. 15 minut do rozgrzanego do 205 stopni piekarnika. Najlepiej smakować będzie na gorąco.
Smacznego!