09.02.2024

Przepis na udany piernik

Przepis na udany piernik

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Piernik to ciemnobrązowe ciasto, które zazwyczaj jest pieczone w małej, średnie lub wielkiej formie. Często jest oblewane czekoladą i posypywane bakaliami, natomiast w środku przekładany jest marmoladą, marcepanem, a nawet masłem orzechowym. Przez wiele osób piernik uważany jest za obowiązkowy wypiek świąteczny. Udany piernik powinien być nie tylko miękki, ale i rozpływający się w ustach — jego zapach powinien bezgranicznie przeplatać się z przyprawami korzennymi. Poniżej przedstawiamy przepis na szybki i prosty piernik, który zachwyci niejedno podniebienie!


Potrzebne składniki:
· 150 g masła
· 150 g cukru białego
· czubata łyżka powideł
· 2 łyżki miodu wielokwiatowego
· 3 łyżki kakao (najlepiej gorzkie)
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 jaja
· 200 ml mleka
· 350 g mąki pszennej
Polewa:
· 50 ml śmietanki kremówki 30%
· 100 g gorzkiej czekolady
· 100 g orzechów (włoskich, laskowych lub pekan)

Wykonanie:
1. W niewielkim rondelku powoli rozpuść masło, a następnie dodaj do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła. Kiedy zdejmiesz miksturę z palnika, chwilę ją przechłódź i wlej do niej mleko.
2. Roztrzep w misce jaja, a następnie dodaj do niej ciepłą masę z rondelka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
3. Gotowe ciasto przelej do tzw. keksówki i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka). W międzyczasie w małym rondelku gotuj śmietanę kremówkę, po czym dodaj do niej posiekaną czekoladę, aż powstanie gładka polewa bez grudek. Po przestygnięciu piernika polej go polewą, a następnie obsyp posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Moje dzieci uwielbiają piernik i często muszę im piec, następnym razem wykorzystam ten przepis.
~~Iza
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zamiast mała można użyć smalcu, nie czuć zapachu ani smaku a będą o wiele miększe, reszta przepisu idealna.
~Beatka
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Chyba każdy uwielbia domowy piernik.
~Sandra
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy porada Przepis na udany piernik przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Przepis na udany piernik? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Przepis na udany piernik
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~Przepis na udany piernik
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności