Najlepsze Porady KulinariaPrzepis na wigilijną zupę grzybową

Przepis na wigilijną zupę grzybową

Przepis na wigilijną zupę grzybową Zupa grzybowa

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zastanowić się, jakie potrawy podasz na wigilijnym stole. Jedną z najbardziej znanych potraw, której nie może zabraknąć, jest zupa grzybowa. Drugą taką potrawą z pewnością jest czerwony barszcz z uszkami — tą potrawą zajmiemy się w kolejnym poście. Zupa grzybowa cieszy się coraz większą popularnością ze względu na oferowany niepowtarzalny smak, który zawdzięcza suszonym grzybom. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który pozwoli Ci na szybkie przygotowanie tego dania.


Czego potrzebujesz?
· 2 l wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
· 50 g suszonych grzybów
· 1 cebula
· pół szklanki śmietany
· 2 łyżki masła
· 1 pełna łyżka mąki
· 2-3 kostki rosołowe — jeżeli nie masz wywaru z jarzyn
· przyprawy (sól, pieprz, koperek, ziele angielskie) według smaku

Przygotowanie:
1. Warzywa do wywaru zalej wodą i gotuj przez mniej więcej godzinę.

2. Grzyby dokładnie opłucz, wyczyść i zalej chłodnym wywarem z warzy — warto moczyć je przez kilka godzin i gotować do miękkości.

3. Po ugotowaniu wyciągnij grzyby z wody (nie wylewaj jej, przyda się później), pokrój je w paseczki i podsmaż na maśle z każdej strony. Na patelnię wrzuć dodatkowo drobno posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula nabierze złotego koloru.

4. Całość oprósz mąką i poczekaj, aż się zarumieni. Wlej do grzybów wywar z jarzyn oraz pozostałą po moczeniu wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Mieszaj często, aby zupa się nie przypaliła.

5. Zanim podasz zupę, zabiel ją śmietaną, dopraw do smaku i posyp koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Jadłem kiedyś danie z mulami w restauracji, gdy byłem na...
Ciekawy przepis muszę go wypróbować.
Owoce i warzywa liofilizowane można dłużej przechowywać. Smak...
praca marzeń!