Koniec lata coraz bliżej, dlatego to ostatnia okazja na skorzystanie z darów natury i przygotowywanie pysznych dań sezonowych. Dziś zachęcamy do sprawdzenia przepisu na zapiekankę morelową, idealną dla alergikówe. Jest to danie bez glutenu i bez nabiału!
Morele uchodzą nie tylko za jeden z najsmaczniejszych owoców, ale również jeden z najzdrowszych. Ich pomarańczowy kolor świadczy o zawartości dużej ilości beta-karotenu, który jest silnym utleniaczem pozwalającym w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie. Wystarczy zjeść trzy sztuki tego owocu, aby zapewnić sobie dzienną dawkę. Dodatkowo morele zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor i wiele witamin. Warto wykorzystać okazję, gdy owoce te są dostępne. Z moreli można bowiem przygotować pyszną i zdrową zapiekankę.
Składniki na zapiekankę:
- 5-6 sztuk moreli
- 100 gram cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka mleka roślinnego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
- mąka do posypania (ryżowa lub kukurydziana)
Sposób przygotowania:
- Natłuścić naczynie żaroodporne odrobiną oleju i posypać mąką.
- Owoce należy umyć i wydrążyć pestki. Wyłożyć połówki moreli na dnie naczynia rozcięciem do góry.
- Podgrzać mleko w garnku (nie gotować!). Wsypać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe i odczekać chwilę aż nasiąkną. Dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Wylać gotową masę na na owoce.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec deser przez około 30 minut. Podawać po przestudzeniu.