09.02.2024

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Sezon na arbuzy właśnie trwa. To pyszne soczyste owoce . Składają się głównie z wody dzięki czemu wspaniale orzeźwiają w gorące, parne dni. Stanowi ona aż 95 % tego owoca. Z tego też względu arbuz ma działanie moczopędne i jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Uwagę zwraca piękny różowy miąższ tego owocu, który jest pyszny i najczęściej spożywany. Choć jest on smaczny ma niewiele witamin i minerałów w przeciwieństwie do skórki, która po zjedzeniu środka arbuza- zazwyczaj trafia do kosza. Okazuje się że niesłusznie bo można ją powtórnie wykorzystać. Ma ona wiele cennych właściwości, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę. Należą do nich przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Skórka od arbuza jest jadalna- chodzi o jej wewnętrzną stronę. Obierając owoc należy należy odkroić tylko zewnętrzną jej część. Wewnętrzna jasnozielonkawa część skórki arbuza świetnie nadaje się do zamarynowania. Co można z niej zrobić? Oto prosty przepis na konfiturę ze skórki arbuza. 


Składniki

  • 500 g skórki z arbuza 
  • 600 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z cytryny


Przygotowanie:

Obraną wcześniej ( przy pomocy obieraczki) skórkę arbuza kroimy na mniejsze kawałeczki. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do niej jeszcze trzy szklanki zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do środka kawałki arbuza i zostawiamy na cztery godziny. Po tym czasie skórki należy opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym etapem jest wsypanie do garnka 300 g cukru i zalanie ich dwiema szklankami wody. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy ją pod przykryciem na noc. Następnego dnia rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny. Całość gotujemy prze trzy godziny na małym ogniu. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy je dnem do góry. Pyszna i zdrowa konfitura jest gotowa do spożycia.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
moje dzieciaki jedzą arbuzy kilogramami. z takiej ilosci skórek wyjdzie mi dużo tej konfitury :)
~sonia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Wspaniały przepis. Zawsze starałam się być "zero-waste" w kuchni, teraz będę częściej kupować arbuzy bez obawy, że coś zmarnuję.
~KAsia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie wiedziałam, że istnieje konfitura ze skórki arbuza. Wypróbuję!
~Karolina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy opis porady Skórka arbuza- jak ją wykorzystać przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Skórka arbuza- jak ją wykorzystać? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Skórka arbuza- jak ją wykorzystać
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Skórka arbuza- jak ją wykorzystać
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności