Najlepsze Porady KulinariaSkórka arbuza- jak ją wykorzystać Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Skórka arbuza- jak ją wykorzystać

Sezon na arbuzy właśnie trwa. To pyszne soczyste owoce . Składają się głównie z wody dzięki czemu wspaniale orzeźwiają w gorące, parne dni. Stanowi ona aż 95 % tego owoca. Z tego też względu arbuz ma działanie moczopędne i jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Uwagę zwraca piękny różowy miąższ tego owocu, który jest pyszny i najczęściej spożywany. Choć jest on smaczny ma niewiele witamin i minerałów w przeciwieństwie do skórki, która po zjedzeniu środka arbuza- zazwyczaj trafia do kosza. Okazuje się że niesłusznie bo można ją powtórnie wykorzystać. Ma ona wiele cennych właściwości, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę. Należą do nich przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Skórka od arbuza jest jadalna- chodzi o jej wewnętrzną stronę. Obierając owoc należy należy odkroić tylko zewnętrzną jej część. Wewnętrzna jasnozielonkawa część skórki arbuza świetnie nadaje się do zamarynowania. Co można z niej zrobić? Oto prosty przepis na konfiturę ze skórki arbuza. 


Składniki

  • 500 g skórki z arbuza 
  • 600 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z cytryny


Przygotowanie:

Obraną wcześniej ( przy pomocy obieraczki) skórkę arbuza kroimy na mniejsze kawałeczki. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do niej jeszcze trzy szklanki zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy do środka kawałki arbuza i zostawiamy na cztery godziny. Po tym czasie skórki należy opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym etapem jest wsypanie do garnka 300 g cukru i zalanie ich dwiema szklankami wody. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy ją pod przykryciem na noc. Następnego dnia rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny. Całość gotujemy prze trzy godziny na małym ogniu. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy je dnem do góry. Pyszna i zdrowa konfitura jest gotowa do spożycia.

Dodaj komentarz

Karolina
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie wiedziałam, że istnieje konfitura ze skórki arbuza. Wypróbuję!

KAsia
Dodano:
0
0

Wspaniały przepis. Zawsze starałam się być "zero-waste" w kuchni, teraz będę częściej kupować arbuzy bez obawy, że coś zmarnuję.

sonia
Dodano:
0
0

moje dzieciaki jedzą arbuzy kilogramami. z takiej ilosci skórek wyjdzie mi dużo tej konfitury :)


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
Świetne szoty, które każdy zna, na domówkę. Można też...
Moja babcia robiła zawsze pyszne pierogi, niestety zmarła i...
Uwielbiam prosecco.
Brzmi świetnie, zrobię taki poncz na ten weekend do grilla....