Najlepsze Porady KulinariaSmaczne chilli z soczewicą Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Smaczne chilli z soczewicą

Smaczne chilli z soczewicą Soczewica

Chcesz stworzyć świetny obiad lub kolacje bez konieczności przyrządzania mięsa? Szczególnie teraz, ważne jest, abyśmy jedli duże ilości warzyw, dlatego przedstawiamy wam prosty i jakże smaczny przepis na chilli z soczewicą! Jest to danie nieskomplikowane, które dostarczy Ci odpowiedniej energii, a jednocześnie rozgrzeje, ponieważ wieczory są coraz chłodniejsze. Warzywne chilli z soczewicą to świetna alternatywna dla dania mięsnego, czasami warto urozmaicić swoją kuchnię! Jeżeli chcesz poznać przepis, czytaj dalej :)


Czego potrzebujesz?

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chilli (w zależności jak ostre chilli lubisz)
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • pół szklanki soczewicy
  • 50 g kukurydzy
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki oregano
  • pól łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie
1. Na początku przygotuj swoje składniki, aby później wszystko wrzucać na patelnie. Po pierwsze pokój swoją cebulę w dość drobną kostkę. Przy okazji obierz czosnek i papryczkę chilli, które drobno posiekaj. Czerwoną paprykę również pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej łyżeczkę oleju na dużej patelni i wrzuć do niej wcześniej przygotowane składniki. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3. Wlej posiekane i obrane ze skórki pomidory, wsyp namoczoną soczewicę i wlej szklankę wody. Całość zagotuj.
4. Teraz pora na przyprawy! Koniecznie dodaj kmin, oregano, wędzoną paprykę, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.
5. Tak przygotowaną potrawę gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut — musisz sprawdzać, czy soczewica jest miękka. Pamiętaj tylko, że cienka jest granica pomiędzy idealną soczewicą a soczewicą rozgotowaną, tak więc nie trać czujności.
6. W międzyczasie odsącz wodę z fasoli i kukurydzy — dodaj je pod koniec gotowania do mikstury.
7. Tak przygotowane chilli możesz podać wraz z ryżem lub na tortillach — koniecznie posyp całość aromatyczną natką pietruszki.

Smacznego! Nie zapomnij napisać w komentarzu, czy Ci smakowało :D

Dodaj komentarz

Weronika
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

To musi być pyszne.

~Benia
Dodano:
0
0

Chętnie wypróbuje ten przepis.Brzmi pysznie.

Ala
Dodano:
0
0

Fajna alternatywa bez mięsa. Wypróbuję przepis ;)


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Co rok piekę pierniczki, w tym roku skorzystam z powyższego...
U mnie to już tradycja, sok z pigwy na jesień i zimę.
Uwielbiam zapiekankę z mielonym, ziemniakami do tego dużo sera...
Fajna cena i smak. Marka L&L Longlife ma w ofercie świetne...