Chcesz stworzyć świetny obiad lub kolacje bez konieczności przyrządzania mięsa? Szczególnie teraz, ważne jest, abyśmy jedli duże ilości warzyw, dlatego przedstawiamy wam prosty i jakże smaczny przepis na chilli z soczewicą! Jest to danie nieskomplikowane, które dostarczy Ci odpowiedniej energii, a jednocześnie rozgrzeje, ponieważ wieczory są coraz chłodniejsze. Warzywne chilli z soczewicą to świetna alternatywna dla dania mięsnego, czasami warto urozmaicić swoją kuchnię! Jeżeli chcesz poznać przepis, czytaj dalej :)
Czego potrzebujesz?
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- papryczka chilli (w zależności jak ostre chilli lubisz)
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- pół szklanki soczewicy
- 50 g kukurydzy
- 5 dużych pomidorów
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/4 łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki oregano
- pól łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Na początku przygotuj swoje składniki, aby później wszystko wrzucać na patelnie. Po pierwsze pokój swoją cebulę w dość drobną kostkę. Przy okazji obierz czosnek i papryczkę chilli, które drobno posiekaj. Czerwoną paprykę również pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej łyżeczkę oleju na dużej patelni i wrzuć do niej wcześniej przygotowane składniki. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3. Wlej posiekane i obrane ze skórki pomidory, wsyp namoczoną soczewicę i wlej szklankę wody. Całość zagotuj.
4. Teraz pora na przyprawy! Koniecznie dodaj kmin, oregano, wędzoną paprykę, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.
5. Tak przygotowaną potrawę gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut — musisz sprawdzać, czy soczewica jest miękka. Pamiętaj tylko, że cienka jest granica pomiędzy idealną soczewicą a soczewicą rozgotowaną, tak więc nie trać czujności.
6. W międzyczasie odsącz wodę z fasoli i kukurydzy — dodaj je pod koniec gotowania do mikstury.
7. Tak przygotowane chilli możesz podać wraz z ryżem lub na tortillach — koniecznie posyp całość aromatyczną natką pietruszki.
Smacznego! Nie zapomnij napisać w komentarzu, czy Ci smakowało :D