Najlepsze Porady KulinariaSmaczny przepis na wegetariański paprykarz!

Smaczny przepis na wegetariański paprykarz!

Smaczny przepis na wegetariański paprykarz! @pixabay

Poszukujesz szybkiego i zarazem smacznego przepisu na pastę do kanapki, jednakże w nieco alternatywnej wersji, ponieważ wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Jeżeli brakuje Ci smaku paprykarzu, z pewnością zadowolisz się Tą wersją wegetariańską. Sam proces przygotowania słoiczka paprykarzu jest niezwykle prosty, a otrzymany efekt zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoją rodzinę. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się swoimi doświadczeniami w komentarzach :)


Czego potrzebujesz?

  • 5 marchewek
  • torebka nieugotowanego ryżu
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pieprz ziołowy (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • lubczyk suszony (według upodobań)
  • czosnek w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sezam (do smaku)


Przygotowanie:
1. Na samym początku torebkę ryżu zalej w garnku 1 szklanką wody i gotuj do czasu, aż ryż nie wchłonie całej wody. Pamiętaj, żeby tak gotujący się ryż od czasu do czasu przemieszać, jeżeli nie posiadasz garnka z powierzchnią nieprzylegającą.

2. Obierz marchewki i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do blendera — dobrze jest zmiksować marchewki dość drobno. Jeżeli nie masz miksera, oczywiście marchewki możesz szybko zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

3. Na dość dużych rozmiarów patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć do niej wcześniej zblendowaną marchewkę, aby się delikatnie poddusiła. Do marchewki dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu.

4. Cebulę wraz z papryką pokrój na drobną kostkę i dorzuć je do marchewki.

5. Kiedy marchewka z papryką będą miękkie, czyli po ok. 15-20 minutach w zależności od wielkości ognia, dodaj do całości dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.

6. Na patelnię dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i duś go razem z warzywami. Jeżeli zauważysz, że paprykarz jest dość suchy, możesz go podlać oliwą z oliwek oraz dodatkiem wody. W tym momencie możesz doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami całą mieszankę i jeszcze chwilę przytrzymaj ją na patelni, tak aby wszystkie smaki miały możliwość uwidocznienia.

7. Kiedy paprykarz wystygnie, jest gotowy do jedzenia. Przygotowaną kanapkę z paprykarzem możesz posypać sezamem, nie tylko zwiększysz doznania smakowe, ale również pięknie będzie się wszystko razem prezentować.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Zrobione według przepisu. Wyszły idealne, po kilku dniach...
Wspaniały przepis. Zawsze starałam się być "zero-waste" w...
Niedawno, bo tydzień temu przeszłam na weganizm. Wskazówki dla...
Lubie cynamon i kocham miód może być coś lepszego niż miód z...