Smaczny przepis na wegetariański paprykarz!

Poszukujesz szybkiego i zarazem smacznego przepisu na pastę do kanapki, jednakże w nieco alternatywnej wersji, ponieważ wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Jeżeli brakuje Ci smaku paprykarzu, z pewnością zadowolisz się Tą wersją wegetariańską. Sam proces przygotowania słoiczka paprykarzu jest niezwykle prosty, a otrzymany efekt zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoją rodzinę. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się swoimi doświadczeniami w komentarzach :)
Czego potrzebujesz?
- 5 marchewek
- torebka nieugotowanego ryżu
- czerwona papryka
- mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- pieprz ziołowy (do smaku)
- sól (do smaku)
- lubczyk suszony (według upodobań)
- czosnek w proszku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sezam (do smaku)
Przygotowanie:
1. Na samym początku torebkę ryżu zalej w garnku 1 szklanką wody i gotuj do czasu, aż ryż nie wchłonie całej wody. Pamiętaj, żeby tak gotujący się ryż od czasu do czasu przemieszać, jeżeli nie posiadasz garnka z powierzchnią nieprzylegającą.
2. Obierz marchewki i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do blendera — dobrze jest zmiksować marchewki dość drobno. Jeżeli nie masz miksera, oczywiście marchewki możesz szybko zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
3. Na dość dużych rozmiarów patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć do niej wcześniej zblendowaną marchewkę, aby się delikatnie poddusiła. Do marchewki dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu.
4. Cebulę wraz z papryką pokrój na drobną kostkę i dorzuć je do marchewki.
5. Kiedy marchewka z papryką będą miękkie, czyli po ok. 15-20 minutach w zależności od wielkości ognia, dodaj do całości dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.
6. Na patelnię dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i duś go razem z warzywami. Jeżeli zauważysz, że paprykarz jest dość suchy, możesz go podlać oliwą z oliwek oraz dodatkiem wody. W tym momencie możesz doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami całą mieszankę i jeszcze chwilę przytrzymaj ją na patelni, tak aby wszystkie smaki miały możliwość uwidocznienia.
7. Kiedy paprykarz wystygnie, jest gotowy do jedzenia. Przygotowaną kanapkę z paprykarzem możesz posypać sezamem, nie tylko zwiększysz doznania smakowe, ale również pięknie będzie się wszystko razem prezentować.
Życzymy smacznego!
Dodaj komentarz