Poszukujesz szybkiego i zarazem smacznego przepisu na pastÄ™ do kanapki, jednakże w nieco alternatywnej wersji, ponieważ wersji wegetariaÅ„skiej lub wegaÅ„skiej. Jeżeli brakuje Ci smaku paprykarzu, z pewnoÅ›ciÄ… zadowolisz siÄ™ TÄ… wersjÄ… wegetariaÅ„skÄ…. Sam proces przygotowania sÅ‚oiczka paprykarzu jest niezwykle prosty, a otrzymany efekt zachwyci nie tylko Ciebie, ale również TwojÄ… rodzinÄ™. ZachÄ™camy do spróbowania i podzielenia siÄ™ swoimi doÅ›wiadczeniami w komentarzach :)
Czego potrzebujesz?
- 5 marchewek
- torebka nieugotowanego ryżu
- czerwona papryka
- mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- póÅ‚ Å‚yżeczki kurkumy
- pieprz ziołowy (do smaku)
- sól (do smaku)
- lubczyk suszony (według upodobań)
- czosnek w proszku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sezam (do smaku)
Przygotowanie:
1. Na samym początku torebkę ryżu zalej w garnku 1 szklanką wody i gotuj do czasu, aż ryż nie wchłonie całej wody. Pamiętaj, żeby tak gotujący się ryż od czasu do czasu przemieszać, jeżeli nie posiadasz garnka z powierzchnią nieprzylegającą.
2. Obierz marchewki i pokrój je na mniejsze kawaÅ‚ki, a nastÄ™pnie wrzuć do blendera — dobrze jest zmiksować marchewki dość drobno. Jeżeli nie masz miksera, oczywiÅ›cie marchewki możesz szybko zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
3. Na dość dużych rozmiarów patelni rozgrzej Å‚yżkÄ™ oliwy i wrzuć do niej wczeÅ›niej zblendowanÄ… marchewkÄ™, aby siÄ™ delikatnie poddusiÅ‚a. Do marchewki dorzuć liÅ›cie laurowe oraz ziele angielskie. CaÅ‚ość przykryj przykrywkÄ… i gotuj na maÅ‚ym ogniu.
4. CebulÄ™ wraz z paprykÄ… pokrój na drobnÄ… kostkÄ™ i dorzuć je do marchewki.
5. Kiedy marchewka z papryką będą miękkie, czyli po ok. 15-20 minutach w zależności od wielkości ognia, dodaj do całości dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.
6. Na patelnię dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i duś go razem z warzywami. Jeżeli zauważysz, że paprykarz jest dość suchy, możesz go podlać oliwą z oliwek oraz dodatkiem wody. W tym momencie możesz doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami całą mieszankę i jeszcze chwilę przytrzymaj ją na patelni, tak aby wszystkie smaki miały możliwość uwidocznienia.
7. Kiedy paprykarz wystygnie, jest gotowy do jedzenia. PrzygotowanÄ… kanapkÄ™ z paprykarzem możesz posypać sezamem, nie tylko zwiÄ™kszysz doznania smakowe, ale również piÄ™knie bÄ™dzie siÄ™ wszystko razem prezentować.
Życzymy smacznego!