Sok z pigwy to znany specyfik, który często jest dodawany w sezonach jesiennych i zimowych do herbaty, która w takim wydaniu nie tylko nas rozgrzeją, ale również będą wspierać naszą odporność. Warto wiedzieć, że sok z pigwy od lat używany jest jako skuteczny środek wzmacniający organizm, ponieważ łagodzi kaszel, pomaga zwalczyć problemy trawienne, a zarazem przyśpiesza powrót do zdrowia podczas przeziębienia czy grypy. Właściwości soku z pigwy szczególnie warto wykorzystać w nadchodzących miesiącach. Jakie właściwości ma sok z pigwy? Jak zrobić sok z pigwy? Wszystkiego dowiesz się w poniższym artykule!
Jak smakuje sok z pigwy?
Sok pigwowy charakteryzuje się dość cierpkim smakiem, lekko cytrynowym. Nieprzetworzona pigwa nie nadaje się do spożycia, jednakże chętnie wykonuje się z niej dżemy, nalewki oraz soki czy syropy. Sok z pigwy przez wielu jest cenionym dodatkiem do herbaty — idealnie smakuje też rozcieńczony z wodą czy, nawet gdy zostanie polany nim deser.
Właściwości odżywcze soku z pigwy
Pigwa jest cennym źródłem ważnych dla zdrowia substancji odżywczych, m.in. witaminy C, B, żelaza, wapnia, potasu, miedzi, magnezu i fosforu. Tak więc pigwa charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, które szczególnie docenimy jesienią i zimą.
Na co pomaga sok z pigwy?
Przede wszystkim wspiera naszą ogólną odporność i pomaga w szybki sposób przezwyciężyć infekcje układu oddechowego, przeziębienie oraz grypę. Regularne picie soku z pigwy pozwoli pozbyć się łagodnego kaszlu o suchym podłożu, a także doda Ci sił, które znikają na skutek przesilenia jesiennego. Warto wiedzieć, że sok z pigwy to również świetnie rozwiązanie na poprawę przemiany materii, jak i walkę z niestrawnościami. Co więcej, pigwa pomaga łagodzić zgagę oraz inne dolegliwości związane z zaburzeniami układu pokarmowego.
Prosty i szybki przepis na sok z pigwy
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
Na samym początku zajmiesz się owocami pigwy, które musisz pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne wraz z pestkami, następnie możesz całość pokroić w kostkę lub paski. Następnie wybierz słoiki, w których będziesz przygotowywała miksturę i układaj pigwę poziomami, każdy poziom przysypując cukrem. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni, co jakiś czas nim potrząsając, aby cukier dokładnie wymieszał się z owocami. Po ok. 3 dniach sok z pigwy będzie gotowy — możesz używać go na bieżąco lub zapasteryzować w słoiku i przetrzymywać w spiżarce. Oczywiście sok z pigwy możesz również zrobić w sokowniku.