Czereśnie i wiśnie to pyszne, soczyste owoce, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Owoce te doskonale smakują nie tylko na surowo jako przekąska, ale także w postaci dżemu, konfitury, kompotu czy nalewki. Sezon na czereśnie i wiśnie nie trwa zbyt długo warto więc wykorzystać go do przygotowania przetworów by cieszyć się ich smakiem i właściwościami także w okresie jesiennym i zimowym. Większość przepisów na przetwory tych owoców wymaga pozbycia się znajdujących się w ich wnętrzu pestek. Najłatwiej poradzić sobie z nimi przy pomocy drylownicy. Nie każdy ma ją w domu zwłaszcza jeśli niezbyt często robi domowe przetwory. Istnieją także inne skuteczne sposoby na szybkie usunięcie pestek z czereśni lub wiśni. Jak tego dokonać bez użycia drylownicy?
Wsuwka
Pestki z czereśni lub wiśni można usunąć przy pomocy klasycznej wsuwki do włosów. Aby to zrobić wystarczy rozsunąć ją lekko i włożyć do środka czereśni lub wiśni jej okrągłą część. Następnie należy kilka razy pokręcić wsuwką, a pestka zostanie usunięta. Podobny efekt osiągniemy po użyciu w ten sam sposób agrafki.
Łyżeczka deserowa
Doskonała do drylowania czereśni i wiśni z pestek jest także mała łyżeczka deserowa. Jest nieduża, dzięki czemu można jej czubek wbić w środek wiśni lub czereśni co pozwoli sprawnie wyciągnąć pestkę z wnętrza owocu.
Spinacz
Dobrym przedmiotem do usunięcia pestek z owoców jest także spinacz. Należy wygiąć go w kształt przerwanej cyfry 8. Jedną część trzeba umieścić w środku czereśni i wyciągnąć pestkę.
Nóż kuchenny
Dobrą metodą na wydrylowanie wiśni lub czereśni jest także użycie do tego noża kuchennego. Należy go ułożyć poziomo. Po nacięciu owocu z łatwością usuniemy z jego wnętrza pestkę.
Słomka
Przedmioty, które ułatwią wydrylowanie wiśni lub czereśni to także słomka, pałeczka do ryżu lub końcówka do dekoracji ciasta. Końcówką jednego z tych akcesoriów kuchennych z łatwością wypchniemy pestki z owoców.