Gotowanie w domu dla rodziny jest niejednokrotnie sposobem na odprężenie i relaks. Niejedna pani domu uwielbia gotować i często tworzy nowe dania. Potrawy przyrządzane w domu są mniej kaloryczne i zdrowsze niż te, które możemy zjeśc między innymi w barach szybkiej obsługi czy pizzeriach. Popularnym daniem jest ciągle pizza, jednak warto przygotować ją w domu, chociażby ze względu na możliwość samodzielnego dobrania składników.
Pizza z pieca vs domowej roboty
Pizza zrobiona w domu na pewno nigdy nie będzie taka sama jak taka którą zjemy w lokalu. Jednak domowe wypieki i jedzenie są zdecydowanie lepsze. Przynajmniej jesteśmy pewni, że wszystkie składniki są świeże i sprawdzone. Możemy sami sobie zdecydować co i na jakiej części pizzy się znajdzie. Ciasto będzie nieco inne ze względu właśnie na piekarnik, a nie piec. Jednak może ono być równie cienkie i pyszne.
Jak piec pizzę w piekarniku?
Najlepszą temperaturą jest 240 stopni. Bez problemu będzie ono idealnie upieczone i wyśmienite w smaku. Pamiętajmy jednak, że jeżeli chcemy, aby na pizzy były również pieczarki, warto je wcześniej udusić. Dzięki temu, odparuje woda, która nie dostanie się na ciasto. Pozwoli to uniknąć zakalca, jaki mógłby powstać, gdybyśmy dodali surowe pieczarki bezpośrednio na ciasto.