Najlepsze Porady KulinariaWoda po ciecierzycy, na co się nam przyda? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Woda po ciecierzycy, na co się nam przyda?

Woda po ciecierzycy, na co się nam przyda? Ciecierzyca

Woda po ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba to prawdziwy hit wśród miłośników zdrowego odżywania, wegan, a także osób, które lubią eksperymentować z nowymi przepisami w przestrzeni swojej kuchni. Pod tajemniczą nazwą aquafaba, kryje się właśnie woda z ciecierzycy z puszki, a także woda, którą otrzymujemy po ugotowaniu ciecierzycy samemu w domu. Do czego możesz wykorzystać wodę po ciecierzycy? Nie wiem czy wiesz, ale jest to świetny zamiennik jajka! Zadziwiające, prawda? Poznaj jeszcze inne zastosowania wody z ciecierzycy. 


Aquafaba w diecie wegańskiej
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ z produktów pochodzenia zwierzęcego ludzie rezygnują nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również kwestii moralnych. Chociaż kuchnia roślinna oferuje wiele możliwości, to jednak nie zawsze jest łatwo znaleźć odpowiedni zamiennik. Przez dłuższy czas dużym problemem było zastąpienie jajka, jednakże teraz już wiemy, że jego wegańskim zamiennikiem jest aquafaba z ciecierzycy. 

Zastosowanie wody z ciecierzycy
Aquafaba szybko się ubija, dzięki czemu można z niej stworzyć puszystą i lekką pianę, która świetnie będzie zastępować ubite jajka. Z powodzeniem aquafaby można użyć do przygotowania bezy, majonezu, a także musu owocowego czy lodów. Aquafaba ma właściwości zagęszczające, spulchniające i zlepiające, a ze względu na swój neutralny smak można ją z powodzeniem wykorzystać w daniach słodkich lub bardziej wytrawnych. 

Właściwości aquafaby
Aquafaba to połączenie białka i skrobi, dlatego jest to idealne połączeni dla wegan. Warto wspomnieć, że aquafaba nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być również wykorzystywana w diecie bezglutenowej. Woda po ciecierzycy jest niskokaloryczna, a także zawiera małe ilości węglowodanów, za to jest bogata w białko i witaminy z grupy B. 

Prosty przepis na bezy z wykorzystaniem aquafaby

 

Czego potrzebujesz?

  • ½ szklanki cukru
  • aquafabę z jednej puszki ciecierzycy ok. 400 g


Przygotowanie:
1. Aquafabę przelej do miski i ubij na sztywną pianę. 

2. Stopniowo zacznij dodawać cukier, aż piana będzie sztywna - możesz to sprawdzić ostrożnie odwracając miskę do góry dnem. 

3. Większą łyżką nabieraj puszystą masę i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

4. Nagrzej piec do temperatury 100 stopni. 

5. Piecz wegańskie bezy w piekarniku przez półtorej godziny. 

6. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia. 

Smacznego!

Nie zapomnij napisać nam w komentarzach, czy używasz aquafaby podczas gotowania i jak wyszły bezy!

Dodaj komentarz

Ala
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie wiedziałam, że woda po ciecierzycy jest przydatna.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
To jest właśnie przepis jak zakisić idealne ogórki kiszone....
Uwielbiam zapiekankę z mielonym, ziemniakami do tego dużo sera...
Zamiast mała można użyć smalcu, nie czuć zapachu ani smaku a...
Zamiast barwnika można dać skoncentrowany sok z owoców....