Najlepsze Porady KulinariaZakwas z buraków, jak go przygotować? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Zakwas z buraków, jak go przygotować?

Zakwas z buraków, jak go przygotować? @pixabay

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego powoli można zacząć myśleć o przygotowywaniu świątecznych dań wigilijnych. Dla wielu osób barszcz czerwony z uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej, aby smak tego wyjątkowego dania powalał na kolana, warto tydzień wcześniej zabrać się za przygotowanie zakwasu. Jak szybko i smacznie przygotować zakwas, na którym powstanie przygotowany przez nas barszcz wigilijny?


Jak powstaje zakwas?
Zakwas buraczany polega na kiszeniu, a więc fermentacji buraków. Odpowiednio przyrządzony zakwas powinien być gotowy po ok. tygodniu. Po przygotowaniu zakwasu codziennie trzeba sprawdzać, czy nie namnożyła się na nim pleść, którą trzeba z niego starannie ściągać. Zakwas buraczany jest niezwykle prosty w przygotowaniu, jednakże wymaga cierpliwości oraz uwagi. Zakwas z buraków nie tylko nadaje się do stworzenia zachwycającego podniebienie barszczu czerwonego, lecz także zaleca się go pić samego, ponieważ działa podobnie jak energetyk, a zarazem ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poniżej przedstawimy prosty sposób na wykonanie zakwasu!

Czego potrzebujesz? 
1,5 kg buraków
1 główka czosnku
ok. 2 l przegotowanej wody
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Na samym początku musisz porządnie umyć buraki, jednakże pamiętaj, żeby ich nie obierać. Następnie pokrój buraki w kostkę i połóż je na dnie słoika wraz z pokrojonym czosnkiem. 
  • Tak przygotowaną substancję zalej przegotowaną wodą, która będzie już w temperaturze pokojowej. 
  • Przykryj słoik gazą lub zakrętką, jednakże pamiętaj, aby jej nie zakręcać. 
  • Słoik postaw w dość ciepłym miejscu. Codziennie sprawdzaj, czy nie wytwarza się na nim pleść, która najczęściej pojawia się gdy wszystkie składniki nie są dokładnie zanurzone w wodzie. Jeżeli na zakwasie pojawia się pleśń niebieska lub zielono-niebieska zakwas nie będzie zdatny do spożycia. Jeżeli na zakwasie pojawia się biały nalot, oznacza to, że proces fermentacji przebiega prawidłowo - musisz ją jednak zebrać. 
  • Po ok. tygodniu oczekiwania zakwas jest gotowy, nabrał kwaśnego i niezwykle wyrazistego posmaku. Kiedy nabierze pożądany wygląd, odlej go do butelki. 


Po przygotowaniu zakwasu możesz na spokojnie zająć się gotowanie barszczu czerwonego, który będzie charakteryzował się kwaskowatą nutą!

Dodaj komentarz

Gabi
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Fajny przepis.

Ola
Dodano:
0
0

Ten przepis wydaje się łatwy. Spróbuję w tym roku przygotować zakwas z buraków.

Katarzyna
Dodano:
0
0

Przygotowanie zakwasu z buraki jest teraz dla mnie bardzo proste, ta publikacja wiele mi wyjaśniła.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
uwielbiam !
Dokładnie w sklepach jak są gotowce to zazwyczaj nie są dobre...
Połączenie tych dwóch owoców bardzo mi smakuje.
Moja babcia robiła zawsze pyszne pierogi, niestety zmarła i...