Zapiekany kalafior to pyszny i wartościowy posiłek. Takie danie to doskonały pomysł na smaczną kolację na ciepło lup przekąskę w ciągu dnia. Przepis na zapiekanego kalafiora w sosie serowym jest prosty do wykonania. Z pewnością taki posiłek przypadnie do gustu wszystkim domownikom a także gościom. Jak go zrobić?
Składniki:
- jeden duży kalafior lub dwa małe
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- przyprawy takie jak sól pieprz , można dodać także bazylię oregano czy estragon
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina masła
Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie pieczonego kalafiora należy rozpocząć od jego umycia i rozdzielenia na różyczki. Następnie trzeba go lekko obgotować w osolonej wodzie (około 10 minut). Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu serowego. W tym celu należy przygotować sobie niewielki garnek i wlać do niego mleko i śmietankę. Podgrzewamy je cały czas mieszając. W tym czasie należy wrzucić starty na grubych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszać. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulkę należy zeszklić na patelni. Do szklanki wlewamy wodę i mąkę ziemniaczaną, a po wymieszaniu dodajemy ją do sosu .Następnie podgrzewamy całość cały czas mieszając. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tarta, po czym wkładamy do niego podgotowanego wcześniej kalafiora. Przed zalaniem sosem śmietanowo- serowym należy doprawić go do smaku przygotowanymi wcześniej przyprawami. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 30 min. Po tym czasie zapiekany kalafior jest gotowy wystarczy posypać go pociętą natką pietruszki i podać na stół.