Zielona kawa jest prawdziwą rewolucją w dietetyce. Jej picie przyspiesza metabolizm, zmniejsza uczucie apetytu oraz ułatwia odchudzanie. Dodatkowo, zielona kawa wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a także posiada działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Za jej niezwykłe właściwości odpowiada kwas chlorogenowy oraz inne cenne składniki. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego jeszcze warto pić zieloną kawę.
Skąd się bierze zielona kawa?
Zielona kawa pochodzi z tego samego źródła co jej popularna czarna wersja, czyli z ziaren kawowca. Różni się jedynie tym, że nie jest poddawana procesowi palenia. Właśnie dlatego zachowuje dużą ilość kwasu chloragenowego, który jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz posiada ciekawą, zieloną barwę. Ten rodzaj kawy zawiera w sobie również kwas salicylowy, galusowy oraz gentyzynowy oraz wiele witamin i minerałów. Zielona kawa smakuje inaczej niż czarna. Posiada w sobie mniej goryczy, jest bardziej łagodna i nieco kwaskowata.
Właściwości zielonej kawy
Wiele osób decyduje się sięgać po zieloną kawę ze względu na jej korzystny wpływ na procesy odchudzania. Składniki w niej zawarte zmniejszają ilość cukrów wchłanianych do organizmu, przyspieszają metabolizm, a w efekcie przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Pozwala również na redukcję cellulitu. Dzięki temu, że kawa zielona zmniejsza apetyt i jednocześnie pobudza organizm dodając mu energii do działania, stanowi zdrowy zamiennik dla napojów energetycznych.
Napój ten polecany jest również dla osób z problemami z sercem. Zielona kawa wpływa bowiem korzystnie na regulację poziomu cholesterolu oraz obniża ciśnienie tętnicze, przez co chroni przed chorobami układu krążenia, między innymi miażdżycą. Zielona kawa zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory. Zawarty w kawie kwas chlorogenowy to naturalny przeciwutleniacz pomagający w pozbywaniu się wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyczyniają się do przyspieszenia procesów starzenia. Niewątpliwą zaletą zielonej kawy jest jej pozytywne działanie na układ odpornościowy. Wykazuje ona bowiem właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne.
Jak pić zieloną kawę?
Zielona kawa zyskuje na coraz większej popularności, dlatego bez problemu dostaniemy ją w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Można nabyć ją w postaci mielonej lub w ziarnach, które możemy zmielić w młynku lub rozgnieść w moździerzu. Do kubka lub filiżanki wsypujemy dwie łyżeczki kawy, a następnie zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 10 minut. Aby polepszyć smak kawy, możemy dodać do niej szczyptę kardamonu lub cynamon. Nie należy przekraczać dwóch filiżanek dziennie. Jeżeli nie będziemy mogli przyzwyczaić się na początku do smaku zielonej kawy, możemy mieszać ją ze zwykłą kawą w proporcjach 1:2. Ze względu na dużą zawartość kofeiny, nie zaleca się jej spożywania osobom poniżej 16 roku życia, kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom z nadciśnieniem i cukrzycą.