Organizacja wesela Rzeszów w czasie pandemii koronawirusa z pewnością jest znacznie bardziej stresująca niż planowanie przyjęcia weselnego przed COVID-19, co samo w sobie jest źródłem sporego stresu. Narzeczeni pomimo obowiązujących restrykcji i obostrzeń nie chcą przekładać daty wesela na nieznany termin, lecz chcą planować uroczystości i bawić się jak najbezpieczniej w gronie bliskiej rodziny i przyjaciół. Jaką salę weselną wybrać w dobie koronawirusa?
Rozmiar sali weselnej ma znaczenie
Zazwyczaj rozmiar sali weselnej dobieramy bezpośrednio do ilości zaproszonych gości, aby każdy miał wystarczająco dużo miejsca w celu swobodnej i komfortowej zabawy. W dzisiejszych czasach najlepszym rozwiązaniem jest wybór dużej sali weselnej, które oferują m.in. hotele (hotel Jarosław) - w tym przypadku od razu możemy zapewnić gościom możliwość noclegu. W związku z panowaniem koronawirusa na sali weselnej musimy zapewnić gościom odpowiednie odstępy przy stołach. Warto pamiętać, że dystans społeczny można zachować również w trakcie wesela, jednakże wszystko jest zależne od gości i ich indywidualnego podejścia. Ciekawym rozwiązaniem jest ustawienie na sali niewielkich stolików o okrągłym kształcie, zamiast długich stołów - dzięki takiemu rozwiązaniu przy jednym stoliku będziemy mogli usadzić osoby z jednego gospodarstwa domowego lub członków najbliższej rodziny. Nie tylko sala powinna być większa, ale również parkiet powinien być większy niż zazwyczaj, dzięki czemu goście nie będą na siebie wpadać podczas zabawy.
Co powinna zapewnić nam sala?
Branża weselna jak najlepiej chce dostosować się do obecnej sytuacji pandemicznej, dlatego zaleca się wprowadzać na salach weselnych dodatkowe środki ostrożności, a także nowe zalecenia dla personelu. Warto upewnić się, że jeden kelner będzie obsługiwał tylko jeden stolik, a maksymalnie 15 osób, a także, że stoliki będą od siebie rozmieszczone w odległości dwóch metrów. Goście powinni mieć stały dostęp do środków do dezynfekcji, jak również toalety powinny być regularnie sprzątane i dezynfekowane podczas trwania imprezy. Pracownicy poruszający się po sali weselnej powinni chodzić w rękawiczkach oraz w maseczkach, a na sali nie powinno być barów sałatkowych czy zimnego bufetu pozostawionych bez obsługi. Ciekawą opcją, która cieszy się coraz większą popularnością, jest organizacja wesel w hotelach, gdzie dania serwowane są z profesjonalnej restauracji prowadzonej przez wykwalifikowanych szefów kuchni.