09.02.2024

Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Piec konwekcyjno-parowy cieszy się ogromną popularnością wśród właścicieli cukierni i piekarni, a także innych lokali gastronomicznych — jest on zdecydowanie bardziej rozwiniętą wersją zwykłego pieca tunelowo-konwekcyjnego. Oczywiście piec konwekcyjno-parowy związany jest z wieloma nowymi zastosowaniami, jednakże podstawową różnicą pomiędzy wspomnianym modelem a tradycyjnym piecem konwekcyjnym jest funkcja parowania komory, która umożliwia zachowanie aromatu pieczonego dania, jak również pogłębienie jego smaku i barwy. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia pieczenie na parze, pieczenie z sondą, grillowanie, smażenia, wędzenie potraw, a nawet ich regenerację. Jak działa piec konwekcyjno-parowy i czy nadaje się do pracy w cukierni?


Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Do głównych zalet pieca konwekcyjno-parowego należy możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie, jak również możliwość skorzystania z szerokiego wachlarzu zastosowań wspomnianego pieca. Ogromną zaletą jest również nieprzenikanie zapachów pomiędzy potrawami, co umożliwia nam jednoczesne pieczenie kilku potraw lub ciast na raz. Co więcej, piece konwekcyjno-parowe wyposażone są w specjalne systemy, dzięki którym mogą zapamiętywać receptury i mają możliwość automatycznego czyszczenia, co jest znacznym ułatwieniem przy dużym przebiegu — tak jak to ma miejsce w cukierni lub piekarni. Kolejną zaletą wspomnianego pieca jest niższe zużycie wody, energooszczędność na skutek utrzymywania wysokiej temperatury, jak również niewielka powierzchnia urządzenia, co pozwoli nam go zaaranżować nawet w małych przestrzeniach.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy

Działanie pieca konwekcyjno-parowego jest niezwykle proste — wentylatory wtłaczające do komory gorące powietrze doprowadzają do ich poziomego ruchu, po czym dochodzi do oczyszczenia powietrza z drobinek tłuszczu, aby ponownie trafił do wentylatorów. Wspomniany proces jest to cyrkulacja powietrza, dzięki której mamy pewność, że potrawy nie będą przechodziły swoimi zapachami i powietrze będzie rozchodziło się po komorze równomiernie. Podczas procesu grzania dochodzi do naparowania komory, dzięki czemu obróbka termiczna jest przyśpieszona i jednocześnie zapobiega wyschnięciu potraw.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Liczymy,że inspiracja Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Piec konwekcyjno-parowy — jakie dodatkowe funkcje posiada?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada dość ciekawa
~Inga Grabowska
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności