Podczas gdy sklepy z kosmetykami są wypełnione różnorodnością maseczek na twarz, nie zawsze musimy sięgać po gotowe rozwiązania. Robiąc domowe maseczki, mamy pełną kontrolę nad składnikami, które wykorzystujemy, a przy tym możemy zaoszczędzić pieniądze. Poniżej znajdziecie instrukcje, jak zrobić maseczki z naturalnych składników, które możecie znaleźć w kuchni.
Maseczka z awokado i miodu jest jednym z najbardziej popularnych wyborów. Awokado jest bogate w tłuszcze, które nawilżają skórę, podczas gdy miód jest naturalnym antyseptykiem. By zrobić tę maseczkę, potrzebujecie jednego dojrzałego awokado i jednej łyżki miodu. Awokado należy zblendować lub rozgnieść widelcem na gładko, a następnie wymieszać z miodem. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawiamy na 15-20 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą.
Maseczka z jogurtem, bananem i miodem jest doskonała dla osób z suchą lub dojrzałą skórą, wymagającą odżywienia i regeneracji. Jogurt zawiera kwas mlekowy, który działa jak naturalny peeling, natomiast banan i miód nawilżają skórę. By zrobić tę maseczkę, potrzebujecie jednego dojrzałego banana, jednej łyżki jogurtu naturalnego i jednej łyżki miodu. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, którą następnie nakładamy na twarz na ok. 20 minut. Po tym czasie zmywamy maseczkę ciepłą wodą.