Powszechnie wiadomo, że zdrowa dieta ma dobry wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Może też uchronić przez przedwczesną śmiercią - spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie zwiększa szanse na dożycie w zdrowiu do późnej starości. Często podkreśla się dużą rolę warzyw zielonych i liściastych, takich jak kapusta czy brokuł, a także cytrusów i jabłek. Jednak nie tylko one sprzyjają długowieczności. Niektóre produkty zbożowe czy pochodzenia zwierzęcego także dostarczają niezbędne do zdrowego funkcjonowania składników. Zapraszamy do zapoznania się z pięcioma z nich!
Orzechy włoskie
Mimo swojej nazwy, są powszechne także w Polsce. Stanowią źródło wielu dobroczynnych substancji. Ich spożywanie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory czy choroby serca. Orzechy te zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a także kwasy omega-3, witaminę E oraz l-argininę, dzięki czemu ułatwiają gojenie się ran, zapewniają prawidłową pracę układu hormonalnego i odpornościowego oraz pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.
Oliwa z oliwek
Używana często w potrawach kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że mieszkańcy tamtejszych rejonów przodują w rankingach przewidywanej długości życia. Chociaż jej dobroczynne właściwości często łączy się z wysoką zawartością kwasów omega-3 i kwasu oleinowego, zawiera ona także inną substancję - oleokantal, która działa przeciwnowotworowo. Ponadto oliwa ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i krążenia.
Kasza jaglana
Uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz - nie zawiera glutenu, jest łatwa w trawieniu i ma właściwości odkwaszające. Posiada dużą zawartość witamin z grupy B, dzięki czemu pomaga w funkcjonowaniu wzroku, układu nerwowego, odpornościowego i krążenia. Jest również źródłem cynku, miedzi, krzemu, żelaza oraz antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.
Kapusta
To zdrowy składnik występujący w potrawach kuchni polskiej od wielu lat. Jest bogatym źródłem kwasy foliowego, który bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych, rozwoju czerwonych krwinek oraz działa ochronnie na naczynia krwionośne. Kapusta zawiera także glukozynolany, które po przetrawieniu zmieniają się w substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Jeszcze lepsze właściwości posiada kapusta kiszona - dostarcza organizmowi pałeczek kwasu mlekowego oraz witaminy C.
Jarmuż
Jest to odmiana kapusty warzywnej, która znaczną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, na przykład Japonii, gdzie sok z niej jest stosowany powszechnie jako suplement diety. Jednak także w Polsce jarmuż staje się coraz bardziej popularny. Ceniony jest za wysoką zawartość potasu, fosforu i witaminy A, a także sulforafan - związek o działaniu przeciwnowotworowym, który dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.