Sok z selera naciowego to hit ostatnich miesięcy — podobno ma właściwości prozdrowotne, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej diety. Jakie właściwości ma sok z selera i dlaczego warto go pić na czczo? Gwiazdy z Hollywood cenią go za niemal zbawienny wpływ na odchudzanie oraz przepiękną cerę. Poniżej dowiesz się nie tylko o właściwościach selera, ale również przedstawimy Ci łatwy przepis na sok z selera, dzięki któremu będziesz mógł skosztować tego prozdrowotnego hitu!
Dlaczego seler naciowy?
Sok z selera naciowego charakteryzuje się dość specyficznym smakiem, jednakże znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych oraz odchudzających. Seler naciowy można określić bogactwem witam, oraz minerałów. W składzie selera naciowego znajdziemy: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, potas, witaminy A, E i K, magnez, fosfor, wapń, sód oraz żelazo. W ok. 100 gramach selera naciowego znajduje się wyłącznie 14 kcal. Seler w ok. 95% składa się w wody, reszta to węglowodany, białka oraz tłuszcze.
Sok z selera — efekty
Sok z selera naciowego najczęściej jest spożywany w celach odchudzających, a także związanych z oczyszczeniem stanu cery (pozwala uporać się z trądzikiem, ponieważ w jego składzie znajduje się mnóstwo przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki). Regularne picie soku z selera naciowego będzie działało na organizm oczyszczająca oraz przeciwzapalnie. Można spodziewać się poprawy pracy nerek, a także usprawnienia pracy jelit. Co więcej, widocznemu obniżeniu zostanie poddane ciśnienie tętnicze oraz zły cholesterol. Jednakże warto pamiętać, że seler może mieć działanie silnie uczulające, ponieważ należy do stosunkowo silnych alergenów pokarmowych. Nie jest zalecane picie soku z selera w ciąży, a szczególnie w pierwszym trymestrze. Picie selera naciowego na czczo pozwoli oczyścić organizm przed nadchodzącym dniem, a także odpowiednio przygotuje układ trawienny do pracy. Codziennie pity na czczo sok z selera naciowego przyczynia się do wyrównania kolorytu skóry oraz jej rozświetlenia. Picie selera doskonale wspiera również procesy odchudzania.
Przepis na sok z selera naciowego
Oczywiście jak się możemy domyślać, przepis na sok z selera naciowego jest niezwykle prosty, ponieważ wykonuje się go z ok. 6 łodyg selera z dodatkiem 2 jabłek — na samym początku obydwa składniki należy dokładnie umyć. Od selera należy starannie oddzielić końcówki, a jabłko obrać ze skórki. W dalszej kolejności, seler oraz jabłko warto pokroić w drobną kostkę i wrzucić do sokowirówki. Zamiast sokowirówki można użyć również blendera, a następnie oddzielić sok od resztek przez sitko z drobnymi dziurkami. Smak soku selera można wzbogacić o dodatek marchwi, ananasa lub cytryny.