09.02.2024

Co warto jeść przy bólach stawów?

Co warto jeść przy bólach stawów?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Zapalenie stawów to grupa chorób, w czasie których dochodzi do zniekształcenia i ograniczenia ruchomości stawów. Objawiają się one bólem, sztywnością czy obrzękiem. Ważną rolę w ich leczeniu jest zmiana stylu życia na ten uwzględniający regularną aktywność ruchową oraz zbilansowaną dietę. Zmiany należy oczywiście wprowadzać stopniowo, uzupełniając jadłospis o kolejne wartościowe produkty. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę przy planowaniu posiłków i jakie produkty są szczególnie polecane? Zapraszamy do lektury.


Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie zalecane w czasie zapalenia stawów. Ich źródłem są przede wszystkim ryby i ich tłuszcz. Stanowią naturalne środku przeciwzapalne - olej rybny zmniejsza bóle stawów, ich sztywnienie oraz obrzęk. Najbardziej bogate w niego są łosoś, sardynki, sardele czy śledzie, ale kwasy omega-3 można dostarczyć organizmowi także poprzez jedzenie nasion lnu i orzechów włoskich.

Dzika róża
Jest ona wykorzystywana w medycynie od wieków. Jej płatki wykazują właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i uspokajające. Wspomagają też pracę serca i obniżają poziom cholesterolu. Skórka dzikiej róży niweluje uczucie bólu w stawach, a proszek wykonany z jej płatków zawiera składnik o nazwie gopo, który pomaga w redukowaniu stanów zapalnych i łagodzi ból podczas chorób zwyrodnieniowych stawów.

Kurkumina
Jest to aktywny związek, który znajduje się w kurkumie - indyjskiej przyprawie o charakterystycznym, żółtym kolorze. Substancja ma dobre działanie na organizm i jest przez niego łatwo wchłaniana. Zmniejsza zapalenie stawów i zapobiega zwiększaniu się obrzęku oraz bólu.

Glukozamina
Glukozamina to substancja, która naturalnie odbudowuje chrząstkę. Znajduje się obecnie w wielu suplementach diety, które wykonywane są z muszli krewetek, krabów i homarów. Występuje także w preparatach zalecanych w celu łagodzenia bólów i wspomagających stawy. Może jednak powodować wzdęcia, biegunki czy reakcje uczuleniowe, dlatego można ją przyjmować jedynie po konsultacji z lekarzem.

Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy odgrywa znaczną rolę w odbudowywaniu się kolagenu i pomaga też w utrzymaniu zdrowej, elastycznej skóry. Obecnie znajduje się nie tylko w kosmetykach, ale też suplementach diety. Można go spożywać także w innych produktach. By podnieść jego ilość w organizmie, warto sięgać po soję, cebulę, bób, czosnek, brokuły czerwoną paprykę czy fasolę. Do diety warto włączyć także żurawinę, winogrona i orzechy włoskie, a także produkty bogate w magnez, niezbędny do prawidłowej syntezy kwasu hialuronowego.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Powinienem jeść o wiele więcej ryb
~Włodek
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Co warto jeść przy bólach stawów? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Co warto jeść przy bólach stawów?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Co warto jeść przy bólach stawów?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
coś w tym jest
~Izabela Kaczmarek
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności