Zapalenie stawów to grupa chorób, w czasie których dochodzi do zniekształcenia i ograniczenia ruchomości stawów. Objawiają się one bólem, sztywnością czy obrzękiem. Ważną rolę w ich leczeniu jest zmiana stylu życia na ten uwzględniający regularną aktywność ruchową oraz zbilansowaną dietę. Zmiany należy oczywiście wprowadzać stopniowo, uzupełniając jadłospis o kolejne wartościowe produkty. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę przy planowaniu posiłków i jakie produkty są szczególnie polecane? Zapraszamy do lektury.
Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie zalecane w czasie zapalenia stawów. Ich źródłem są przede wszystkim ryby i ich tłuszcz. Stanowią naturalne środku przeciwzapalne - olej rybny zmniejsza bóle stawów, ich sztywnienie oraz obrzęk. Najbardziej bogate w niego są łosoś, sardynki, sardele czy śledzie, ale kwasy omega-3 można dostarczyć organizmowi także poprzez jedzenie nasion lnu i orzechów włoskich.
Dzika róża
Jest ona wykorzystywana w medycynie od wieków. Jej płatki wykazują właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i uspokajające. Wspomagają też pracę serca i obniżają poziom cholesterolu. Skórka dzikiej róży niweluje uczucie bólu w stawach, a proszek wykonany z jej płatków zawiera składnik o nazwie gopo, który pomaga w redukowaniu stanów zapalnych i łagodzi ból podczas chorób zwyrodnieniowych stawów.
Kurkumina
Jest to aktywny związek, który znajduje się w kurkumie - indyjskiej przyprawie o charakterystycznym, żółtym kolorze. Substancja ma dobre działanie na organizm i jest przez niego łatwo wchłaniana. Zmniejsza zapalenie stawów i zapobiega zwiększaniu się obrzęku oraz bólu.
Glukozamina
Glukozamina to substancja, która naturalnie odbudowuje chrząstkę. Znajduje się obecnie w wielu suplementach diety, które wykonywane są z muszli krewetek, krabów i homarów. Występuje także w preparatach zalecanych w celu łagodzenia bólów i wspomagających stawy. Może jednak powodować wzdęcia, biegunki czy reakcje uczuleniowe, dlatego można ją przyjmować jedynie po konsultacji z lekarzem.
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy odgrywa znaczną rolę w odbudowywaniu się kolagenu i pomaga też w utrzymaniu zdrowej, elastycznej skóry. Obecnie znajduje się nie tylko w kosmetykach, ale też suplementach diety. Można go spożywać także w innych produktach. By podnieść jego ilość w organizmie, warto sięgać po soję, cebulę, bób, czosnek, brokuły czerwoną paprykę czy fasolę. Do diety warto włączyć także żurawinę, winogrona i orzechy włoskie, a także produkty bogate w magnez, niezbędny do prawidłowej syntezy kwasu hialuronowego.