Witamina B12 to jedna z tych witamin, które pełnią w organizmie człowieka bardzo ważną funkcję i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Reguluje ona wiele procesów, takich jak powstawanie czerwonych krwinek oraz metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Występuje ona w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja czy nabiał, ale nie oznacza to, że na jej braki narażone są tylko osoby na dietach roślinnych. Dlaczego jeszcze witamina B12 jest taka ważna? Co warto o niej wiedzieć? Zapraszamy do lektury!
Rola w organizmie
Witamina B12 ze względu na występujący w jej komórkach kobalt nazywana jest także kobalminą i jak wspomniano, jest niezbędna do tego, czy organizm prawidłowo funkcjonował. Wpływa przede wszystkim na działanie układu krwionośnego i nerwowego, ale jest potrzebna również w trakcie różnych przemian metabolicznych, w procesie powstawania czerwonych krwinek, a także wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. W organizmie zdrowego człowieka magazynowana jest w wątrobie, a zgromadzone tam ilości mogą wystarczyć nawet na cztery lata.
Czym objawiają się jej niedobory?
Nie znaczy to jednak, że nie ma powodu, by martwić się jej niedoborem. Cierpi na niego wiele osób, szczególnie dzieci oraz osoby starsze, ponieważ przyswajalność B12 zmniejsza się z wiekiem. Jej braki w organizmie objawiają się chociażby chronicznym zmęczeniem, mrowieniem kończyn, anemią czy zawrotami głowy. Pojawić się mogą także zaburzenia pamięci i różne dolegliwości psychiczne, takie jak depresja, uczucie niepokoju czy brak koncentracji. W wieku podeszłym niedobory B12 mogą sprzyjać również rozwojowi demencji i otępienia, a także chorób układu sercowo-naczyniowego.
Gdzie występuje B12?
Organizm przyswaja witaminę B12 głównie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Jej najlepszym źródłem jest mięso wołowe, indycze oraz jaja. Mniejsze jej ilości zawiera wieprzowina i kurczak. Witamina ta występuje także w nabiale i chociaż w samym mleku jest jej niewiele, tak w serach żółtych i twarogu można znaleźć jej więcej. Jak można się domyślać po wymienionych składnikach, z niedoborami B12 mogą zmagać się przede wszystkim osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które eliminują dużą część albo wszystkie z nich. Dlatego też zaleca się im spożywanie produktów nią wzbogacanych lub jej suplementację.