09.02.2024

Cydr — idealny trunek na upalne dni!

Cydr — idealny trunek na upalne dni!

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Poszukujesz lekkiego i orzeźwiającego trunku, którego mogłabyś się napić wraz ze znajomymi w letnie wieczory? Niezwykłą popularnością przez ostatnie lata cieszy się cydr, który zaskakuje łagodnym, a zarazem kwaskowatym smakiem — niemal niewyczuwalna jest w nim nutka alkoholu, co z pewnością przypadnie do gustu paniom, które nie lubią gorzkiego piwa. Dzięki cydrowi nie tylko można zyskać sposób na miłe spędzenie wieczoru. Picie cydru w małych ilościach może przyczynić się do ogólnej poprawy samopoczucia oraz ulepszenia przepływu krwi w naczyniach krwionośnych.


Z czego zrobiony jest cydr?
Cydr to napój alkoholowy, który składa się z soku jabłkowego poddanego fermentacji z dodatkiem drożdży. Cydr ma w sobie od 2% do 7% alkoholu — w smaku może przypominać lekko musującego szampana o owocowym smaku. Słodki, a zarazem kwaśny alkohol nie zawiera w sobie syntetycznych cukrów — nie jest tak bardzo kaloryczny w przeciwieństwie do innych trunków. Ten orzeźwiający napój jest ciekawą alternatywą dla mocniejszych alkoholi.

Domowy cydr
Sklepowe produkty alkoholowe mogą zawierać w sobie duże nakłady cukrów oraz składników pochodzenia chemicznego, dlatego można pokusić się o stworzenie cydru w warunkach domowych. Oczywiście należy pamiętać, że ów trunek nie powinien być spożywany regularnie ani w nadmiernych ilościach, ponieważ w jego składzie znajduje się alkohol, który może doprowadzić do powolnego obumierania naszego organizmu. Jeżeli chcesz zrobić cydr w domu, zaopatrz się w dwie odmiany jabłek — jedne powinny być dosyć słodkie, natomiast drugie kwaśne (wszystko jest zależne od twoich preferencji, co do końcowego smaku cydru). Procedurę fermentacji można wykonać w butlach, w których przygotowywane jest wino. Domowy cydr będzie gotowy po 2-3 tygodniach.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nigdy nie próbowałam cydru. Gdy jabłka będą już gotowe do zbierania na pewno spróbuję zrobić.
~~Klaudia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Cydr — idealny trunek na upalne dni! pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Cydr — idealny trunek na upalne dni!? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Cydr — idealny trunek na upalne dni!
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
proste i banalne
~Zofia Dąbrowska
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności