Poszukujesz lekkiego i orzeźwiającego trunku, którego mogłabyś się napić wraz ze znajomymi w letnie wieczory? Niezwykłą popularnością przez ostatnie lata cieszy się cydr, który zaskakuje łagodnym, a zarazem kwaskowatym smakiem — niemal niewyczuwalna jest w nim nutka alkoholu, co z pewnością przypadnie do gustu paniom, które nie lubią gorzkiego piwa. Dzięki cydrowi nie tylko można zyskać sposób na miłe spędzenie wieczoru. Picie cydru w małych ilościach może przyczynić się do ogólnej poprawy samopoczucia oraz ulepszenia przepływu krwi w naczyniach krwionośnych.
Z czego zrobiony jest cydr?
Cydr to napój alkoholowy, który składa się z soku jabłkowego poddanego fermentacji z dodatkiem drożdży. Cydr ma w sobie od 2% do 7% alkoholu — w smaku może przypominać lekko musującego szampana o owocowym smaku. Słodki, a zarazem kwaśny alkohol nie zawiera w sobie syntetycznych cukrów — nie jest tak bardzo kaloryczny w przeciwieństwie do innych trunków. Ten orzeźwiający napój jest ciekawą alternatywą dla mocniejszych alkoholi.
Domowy cydr
Sklepowe produkty alkoholowe mogą zawierać w sobie duże nakłady cukrów oraz składników pochodzenia chemicznego, dlatego można pokusić się o stworzenie cydru w warunkach domowych. Oczywiście należy pamiętać, że ów trunek nie powinien być spożywany regularnie ani w nadmiernych ilościach, ponieważ w jego składzie znajduje się alkohol, który może doprowadzić do powolnego obumierania naszego organizmu. Jeżeli chcesz zrobić cydr w domu, zaopatrz się w dwie odmiany jabłek — jedne powinny być dosyć słodkie, natomiast drugie kwaśne (wszystko jest zależne od twoich preferencji, co do końcowego smaku cydru). Procedurę fermentacji można wykonać w butlach, w których przygotowywane jest wino. Domowy cydr będzie gotowy po 2-3 tygodniach.