W codziennej diecie zazwyczaj często wykorzystujemy oleje wszelkiego rodzaju, ponieważ są nam one potrzebne do przygotowywania wielu potraw — smażymy na nim mięso, a nawet dodajemy do sałatek w roli dresingu. Wiele z nas z pewnością słyszało o dobroczynnym wpływie na zdrowie oliwy z oliwek oraz oleju słonecznikowego, jednakże co wiemy o oleju palmowy, wokół powstało tylko kontrowersji i mitów? Czy olej palmowy jest szkodliwy? Wszystkiego dowiesz się w poniższym artykule. Zachęcamy do czytania!
Olej palmowy — co to jest?
Olej palmowy to tłuszcz o charakterze roślinnym, który pozyskiwany jest z pestek oraz miąższu olejowca gwinejskiego — powszechnie wykorzystywany jest w kuchni afrykańskiej oraz azjatyckiej. Zawiera on cenne witaminy E, A oraz K — dodatkowo można w nim znaleźć skwalen, który jest przeciwutleniaczem. Właściwości zdrowotne oleju palmowego przyczyniają się do opóźnienia starzenia organizmu — chroni przed nowotworami oraz groźnymi chorobami cywilizacyjnym. Jeżeli olej palmowy ma tyle pozytywnych właściwości, to skąd wzięło się tyle kontrowersji? W przemyśle spożywczym coraz częściej stosowana jest wersja rafinowana oleju palmowego — jest on utwardzany oraz pozbawiony wszelkich wartości odżywczych.
Dlaczego wykorzystuje się olej rafinowany?
Zabieg rafinowania ma za zadanie zmniejszyć koszt produkcji oleju palmowego oraz uczynić go trwalszym. W celu pozyskiwania oleju zakładane są ogromne plantacje, które powstają kosztem cennego egzotycznego drzewostanu — bezpowrotnie niszczone są naturalne lasy deszczowe, co skutkuje wyginięciem wielu gatunków. Powstały w ten sposób olej palmowy utwardzany jest bardzo szkodliwy, ponieważ zawiera groźne dla zdrowia tłuszcze trans. Spożycie rafinowanego oleju palmowego znacząco podwyższa poziom cholesterolu oraz przyczynia się do powstania miażdżycy. Spożywanie tłuszczów prowadzi do otyłości, która coraz częściej atakuje młodsze pokolenia.
W czym znajduje się olej palmowy?
Olej palmowy rafinowany stanowi dodatek wielu produktów spożywczych, np.: margaryn i słodyczy — często wykorzystuje się go do produkcji kremów czekoladowych. Co więcej, w takich wyrobach znajdują się ogromne ilości cukrów, które sprawiają, że w mgnieniu oka przybierzemy na wadze. Kolejnym produktem, w którym znajduje się olej palmowy, są lody — dodanie go do zimnego deseru sprawia, że zyskuje on kremową konsystencję. Oczywiście czekolada oraz batony również zawierają omawiany składnik, dzięki niemu mają długi termin przydatności spożycia oraz są tańsze w produkcji. Olej palmowy znajdziemy również w pieczywie produkowanym na masową skalę, np. w chlebie tostowym, gotowych bułkach do hot dogów i burgerów. Gotowe ciasto francuskie oraz mrożone ciasto drożdżowe to szybka droga do otyłości, dlatego warto wysilić się i przygotować produkt samodzielnie, który z pewnością będzie znacznie zdrowszy.