09.02.2024

Czy suche pieczywo to zdrowa alternatywa dla chleba?

Czy suche pieczywo to zdrowa alternatywa dla chleba?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Pieczywo chrupkie to często wybierana alternatywa względem chleba, którego jakość nie zachwyca zarówno w sklepach, jak i supermarketach — produkty nieraz są nafaszerowane ogromną ilością konserwantów, chociaż w smaku niczego im nie brakuje. Codzienne zajadanie się tego typu wyrobami może wywrzeć długotrwały wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli nie mamy czasu codziennie zajeżdżać do piekarni lub chcemy sobie zrobić przerwę od tradycyjnego chleba, wybieramy dostępne na rynku opcje - jednakże czy są one tak naprawdę "zdrowsze"? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.


Czym jest chrupkie pieczywo?
Chrupkie pieczywo to zazwyczaj cienkie kromki wypiekane z ciasta, które najczęściej mają w swoim składzie różnorodne ziarna. W sklepach można znaleźć dużą ilość pieczywa chrupkiego — zazwyczaj jest to ciekawa alternatywa dla osób, które nie mają odstępu do świeżego pieczywa, a i tak chcą zjeść kanapki. Zaletą takiego pieczywa jest fakt, że długo zachowuje swoją świeżość i nie będzie czerstwieć czy pleśnieć. Najpopularniejszym rodzajem pieczywa chrupkiego będzie pieczywo chrupkie żytnie, do którego składu dodaje się zboże, które dodaje kromkom więcej witamin oraz składników mineralnych. Skład chrupkiego pieczywa powinien być krótki: pełnoziarnista mąka żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, kiełki pszenicy, nasiona sezamu oraz odrobina soli — pieczywo z takim składem będzie bogate w błonnik i niskokaloryczne. Należy unikać produktów, w których składzie znajdują się sztuczne barwniki, spulchniacze oraz ulepszacze smaku.

Wafle ryżowe
Oprócz chrupkiego pieczywa, często przez osoby zabiegane lub na różnego typu dietach kupowane są wafle ryżowe. Wafle ryżowe składają się z przetworzonego ryżu, który w dużym stopniu jest pozbawiony błonnika. Wafle mają wysoki indeks glikemiczny, który powoduje duży wzrost cukru we krwi, dlatego z waflami ryżowymi szczególnie ostrożni powinni być cukrzycy, a także osoby, które chcą stracić kilka kilogramów. Zaletą wafli ryżowych jest to, że jest to produkt bezglutenowy, który może być spożywany przez osoby chore na celiakię.

A może sucharki?
Sucharki są chyba najgorszą alternatywą, którą można wybrać spośród wymienionych powyżej produktów. Sucharki poza mąką pszenną są bogate w utwardzone tłuszcze trans, emulgatory, spulchniacze, cukier oraz lecytynę sojową. W przypadku suchego i chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o tym, że są to produkty przetworzone, które nie powinny być podstawą naszej diety, jako że mają małą ilość składników odżywczych. Dobrze sprawdzą się w przypadku przekąski spożywanej od czasu do czasu.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam smak chrupkiego pieczywa.
~Paulina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Czy suche pieczywo to zdrowa alternatywa dla chleba? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czy suche pieczywo to zdrowa alternatywa dla chleba?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w komentarzu
~Porada Czy suche pieczywo to zdrowa alternatywa dla chleba?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności