09.02.2024

Czy warto jeść tuńczyka?

Czy warto jeść tuńczyka?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, w której dostępne są duże pokłady białka oraz cennych właściwości odżywczych. Jednakże w mięsie tuńczyka znajduje się szkodliwa dla człowieka metylortęć, dlatego na zbyt częste spożycie tuńczyka powinny przede wszystkim uważać kobiety w ciąży, a także karmiące piersią. Mięso tuńczyka ma wyrazisty ciemny kolor — od różowego po fioletowy, co jest efektem silnego ukrwienia mięśni i dużej zawartości w nich mioglobiny, dzięki czemu tuńczyk może szybko się przemieszczać i utrzymywać dość wysoką temperaturę ciała. Czy warto jeść tuńczyka, a jeżeli tak, to w jakich ilościach?


Wartości odżywcze
Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, która stanowi idealne źródło białka — znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle istotne w diecie osób zmagających się ze słabą odpornością i wysokim poziomem cholesterolu. Tuńczyk jest też źródłem witamy D, która wpływa na odporność, ogólne samopoczucie i stan naszych kości. Co więcej, w tuńczyku znajdują się duże pokłady witamin z grupy B — tiaminy, niacyny oraz witaminy B6. Tuńczyk polecany jest osobom aktywnym fizycznie, ponieważ ma wartości odżywcze, które są odpowiedzialne za kontrolę procesów energetycznych oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W tuńczyku znajduje się selen, magnez, fosfor oraz potas.

Rtęć w tuńczyku
Badania wykazują, że większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci oraz innych metali ciężkich — najwięcej gromadzi się ich w tuńczyku, okoniu, mieczniku oraz węgorzu. Tuńczyk ma w sobie największą ilość rtęci, ponieważ jest rybą drapieżną, czyli osiąga bardzo duże rozmiary i żyje przez wiele lat. Rtęć gromadzona jest w rybach w postaci metylortęci, która przenika przez barierę krew-mózg uszkadzając układ nerwowy, a także przez barierę krew-łożysko oraz dostaje się do mleka matki. Bezpieczna ilość tuńczyka w diecie wynosi dwie 100-gramowe porcje tygodniowo.

Szkodliwe substancje w tuńczyku
Regularnie spożywając tuńczyka, należy uważać na histaminę, tj. hormon, który naturalnie występuje w naszym organizmie, jednakże w nadmiarze może wywołać silne reakcje alergiczne. Zwartość histaminy jest najniższa w świeżych rybach i rośnie wraz z czasem przechowywania.

Tuńczyk — w jakiej formie go kupować?
W sklepach tuńczyk zazwyczaj dostępny jest w puszce oraz w postaci tzw. steków. Najprostszy w przygotowaniu będzie tuńczyk z puszki — jest on ugotowany, dlatego wystarczy dodać go do sałatki czy kanapki. Tuńczyk w puszce występuje w wodzie, oleju oraz różnorodnych sosach — można spotkać tuńczyka rozdrobionego lub tuńczyka w kawałkach. Należy pamiętać, że im większe jest rozdrobnienie mięsa, tym gorsza jest jego jakość. Tuńczyk w puszce powinien mieć delikatny i jednolity kolor różowy, a mięso powinno być miękkie, zwarte i w jednym kawałku.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka.
~Wiktoria
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Czy warto jeść tuńczyka? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czy warto jeść tuńczyka?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Czy warto jeść tuńczyka?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności