Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, w której dostępne są duże pokłady białka oraz cennych właściwości odżywczych. Jednakże w mięsie tuńczyka znajduje się szkodliwa dla człowieka metylortęć, dlatego na zbyt częste spożycie tuńczyka powinny przede wszystkim uważać kobiety w ciąży, a także karmiące piersią. Mięso tuńczyka ma wyrazisty ciemny kolor — od różowego po fioletowy, co jest efektem silnego ukrwienia mięśni i dużej zawartości w nich mioglobiny, dzięki czemu tuńczyk może szybko się przemieszczać i utrzymywać dość wysoką temperaturę ciała. Czy warto jeść tuńczyka, a jeżeli tak, to w jakich ilościach?
Wartości odżywcze
Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, która stanowi idealne źródło białka — znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle istotne w diecie osób zmagających się ze słabą odpornością i wysokim poziomem cholesterolu. Tuńczyk jest też źródłem witamy D, która wpływa na odporność, ogólne samopoczucie i stan naszych kości. Co więcej, w tuńczyku znajdują się duże pokłady witamin z grupy B — tiaminy, niacyny oraz witaminy B6. Tuńczyk polecany jest osobom aktywnym fizycznie, ponieważ ma wartości odżywcze, które są odpowiedzialne za kontrolę procesów energetycznych oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W tuńczyku znajduje się selen, magnez, fosfor oraz potas.
Rtęć w tuńczyku
Badania wykazują, że większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci oraz innych metali ciężkich — najwięcej gromadzi się ich w tuńczyku, okoniu, mieczniku oraz węgorzu. Tuńczyk ma w sobie największą ilość rtęci, ponieważ jest rybą drapieżną, czyli osiąga bardzo duże rozmiary i żyje przez wiele lat. Rtęć gromadzona jest w rybach w postaci metylortęci, która przenika przez barierę krew-mózg uszkadzając układ nerwowy, a także przez barierę krew-łożysko oraz dostaje się do mleka matki. Bezpieczna ilość tuńczyka w diecie wynosi dwie 100-gramowe porcje tygodniowo.
Szkodliwe substancje w tuńczyku
Regularnie spożywając tuńczyka, należy uważać na histaminę, tj. hormon, który naturalnie występuje w naszym organizmie, jednakże w nadmiarze może wywołać silne reakcje alergiczne. Zwartość histaminy jest najniższa w świeżych rybach i rośnie wraz z czasem przechowywania.
Tuńczyk — w jakiej formie go kupować?
W sklepach tuńczyk zazwyczaj dostępny jest w puszce oraz w postaci tzw. steków. Najprostszy w przygotowaniu będzie tuńczyk z puszki — jest on ugotowany, dlatego wystarczy dodać go do sałatki czy kanapki. Tuńczyk w puszce występuje w wodzie, oleju oraz różnorodnych sosach — można spotkać tuńczyka rozdrobionego lub tuńczyka w kawałkach. Należy pamiętać, że im większe jest rozdrobnienie mięsa, tym gorsza jest jego jakość. Tuńczyk w puszce powinien mieć delikatny i jednolity kolor różowy, a mięso powinno być miękkie, zwarte i w jednym kawałku.