Bylica boże drzewko jest wieloletnim krzewem z rodziny astrowatych. Oryginalnie pochodzi z Europy Wschodniej, Kaukazu i Turcji, jednak dzięki swoim zdolnościom adaptacyjnym rozprzestrzeniła się także w innych regionach, także tych surowszych, gdzie temperatury dochodzą do minus trzydziestu stopni Celsjusza. W naturze występuje dość rzadko, ale często uprawiana jest dla potrzeb przemysłu perfumeryjnego. Ceniona jest też za swoje dobroczynne właściwości. Na jakie dolegliwości pomoże boże drzewko? Zapraszamy do lektury!
Boże drzewko jako roślina
Bylica ta zalicza się do półkrzewów - osiąga ona około półtora metra wysokości, tworząc silnie rozgałęzione krzaczki. Jej charakterystyczną cechą jest to, że mlode pędy są proste i wzniesione ku górze, natomiast starsze wyginają się do dołu. Krzewinkę wyróżniają też miotełkowate liśtki, które wyglądem przypominają liście kopru. Zazwyczaj mają one sinozielony kolor. Kwiaty rośliny są niepozorne, mają żółtozielony kolor i pojawiają się na szczytach pędów. Boże drzewko można poznać po silnym, przyjemnym zapachu, który przypomina zapach cytryny bądź Coca-Coli.
Zastosowanie w medycynie
Dobroczynne właściwości bożego drzewka doceniano już dawniej. Używano go do odstraszania insektów takich jak muchy czy mole, a także przy pozbywaniu się insektów ze skóry i włosów. Polecany był również przy chorobach metabolicznych i skórnych. Zawarte w roślinie garbniki nadają jej działania przeciwzapalnego i przeciwrobacznego. Glówną właściwością bożego drzewka są jest jednak jego działanie żółciopędne, które ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy oraz wzmaga wytwarzanie soków trawiennych, dzięki czemu jest ono pomocne przy chorobach układu trawiennego, wątroby i lekkich biegunkach. W medycynie ludowej herbaty z niego wykonane działały jako środek pobudzający apetyt, regulujący cykl menstruacyjny i pomagający w przeziębieniu. Wykonywano z niego także okłady, które łagodziły obrzęki i działały obkurczowo na powiększone gruczoły.
Jak korzystać z właściwości ziela?
Boże drzewko najczęściej używane jest w postaci naparu - łyżkę uprzednio wysuszonego i rozdrobnionego ziela wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie odstawić jeszcze na 10 minut. Po tym wystarczy je dokładnie przerzedzić i około jedną trzecią szklanki spożywać na pół godziny przed każdym posiłkiem. Boże drzewko można wykorzystywać też zewnętrznie, chociażby poprzez dodawanie go do kąpieli po uprzednim zagotowaniu. Dzięki temu kąpiel stanie się bardziej relaksująca, natomiast osobom po operacjach czy chorobach pomoże w gojeniu się ran.