Najlepsze Porady ZdrowieCzym jest olej z czarnuszki? Ocena 5 na podstawie 4 komentarzy

Czym jest olej z czarnuszki?

Czym jest olej z czarnuszki? @pixabay

Czarnuszka jet rośliną, której prozdrowotne właściwości posiadają przede wszystkim nasiona, które często występują pod nazwą czarnego kminu czy kolendry siewnej. Nasiona czarnuszki tak się nie tylko są wykorzystywane niezwykle chętnie w kuchni, ale również w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Najczęściej z czarnuszki wykonywany jest olej, który może być zarówno stosowany w użytku wewnętrznym, jak i zewnętrznym - szczególnie mocno jest doceniany w kosmetyce, ponieważ pomaga w leczeniu trądziku, a także atopowego zapalenia skóry czy przeciwdziała łupieżowi. A jakie wewnętrzne działanie ma olej z czarnuszki? Przede wszystkim buduje odporność i chroni wątrobę oraz żołądek


Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? 

  • Czarnuszka idealnie nadaje się dla astmatyków, ponieważ dobroczynnie wpływa na układ oddechowy - jednakże wszelkie działania związane z regularnym przyjmowaniem czarnuszki powinny zostać skonsultowane z lekarzem. Co więcej, olej z czarnuszki ma działanie przeciwhistaminowe, które będzie miało zbawienny wpływ na codzienne życie alergika, minimalizując skutki uczuleń. 
  • W czarnuszce znajduje się tymochinon, dzięki którego regularnemu przyjmowaniu widoczny jest wzrost układu odpornościowego, dzięki czemu rzadziej będziemy chorować i ulegać przeziębieniom. 
  • Warto wspomnieć, że w oleju z czarnuszki znajdują się składniki, dzięki którym olej wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Często olej z czarnuszki jest wykorzystywany do zwalczania wszelkiego typu pasożytów, np. owsików. 
  • Czarnuszka charakteryzuje się korzystnym wpływem na nasz organizm, dlatego jest on nieoceniony w leczeniu wzdęć, nieżytu żołądka oraz nadmiernych gazów. 
  • Jak wspomnieliśmy wcześniej, czarnuszka wspomaga pracę wątroby. 
  • Olej z nasion czarnuszki znacznie obniża poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest do przyjmowania, oczywiście pod kontrolą lekarza, u pacjentów z cukrzycą typu drugiego. 
  • Czarnuszka pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi oraz prawidłowego tętna. 


Kto nie powinien przyjmować oleju z czarnuszki?
Kobiety w ciąży powinny skonsultować przyjmowanie oleju z czarnuszki z lekarzem, ponieważ ma on działanie przeciwskurczowe. Olej nie jest zalecany do podawania dzieciom poniżej 3. roku życia, ponieważ może je doprowadzić do niedociśnienia. Przed rozpoczęciem regularnego spożywania oleju z czarnuszki zalecana jest konsultacja z lekarzem. 

Olej z czarnuszki w kosmetykach
Olej z nasion czarnuszki jest niezwykle często stosowany w kosmetyce - nie tylko na skórze twarzy i ciała, ale również na paznokciach i włosach. Olej z czarnuszki działa cuda na skórze, która zmaga się z trądzikiem i wszelkiego typu wysypkami, ponieważ ma działanie antybakteryjne. W oleju dostępne są duże pokłady antyoksydantów, a więc witaminy A i E, tak więc zalecany jest do stosowania osobom, które zmagają się z suchą, cienką oraz podrażnioną skórą. Olej z czarnuszki regularnie stosowany nada naszej skórze blasku i gładkości, a nawet pozwoli zmniejszyć widoczność blizn. Nasiona czarnuszki równie dobrze sprawdzą się, gdy zmagasz się z oparzeniami słonecznymi. 

Dodaj komentarz

Olka
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Okazuje się, że olejek z czarnuszki ma wiele dobrych właściwości.

Maja
Dodano:
0
0

Olej z czarnuszki jest doskonały w pielęgnacji włosów.

Hania
Dodano:
0
0

Wiele tabletek z witaminami ma w składzie olejek z czarnuszki.

Małgosia
Dodano:
0
0

Stosuję olejek z czarnuszki na końcówki włosów, świetnia się sprawdza w tej roli.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

praca marzeń!
praca marzeń!
Polecam zabiegi u doktor Pardy.
Dobry poradnik, zwłaszcza, że brakuje teraz środków...
Jak to mawiają: przezorny zawsze ubezpieczony!
Leczenie żylaków jest czasami uciążliwe, zwłaszcza gdy ta...
Obecnie musze zrzucić 8 kg. do maja. i jestem ciekawa czy ktoś...