Jeszcze do niedawna osoby będące na diecie bezglutenowej skazane były na przygotowywanie wszystkich posiłków od podstaw, ponieważ zakup pieczywa, czy makaronów z innych zbóż niż pszenica był bardzo trudny. Obecnie wraz z nastaniem mody na rezygnację z gluten,u w sklepach możemy znaleźć coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób na takiej diecie.
Produkty niedozwolone na diecie bezglutenowej
Zboża, w których występuje gluten to: pszenica, żyto, jęczmień, a także owies, który sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak jest nim często zanieczyszczony. W praktyce oznacza to rezygnację z gotowego pieczywa, makaronów, ciast i wypieków, a także wielu słodyczy. Należy jednak zachowywać czujność, ponieważ gluten może znajdować w produktach, które z pozoru nie wzbudzają naszych podejrzeń. Mowa głównie o wędlinach, zupach, które często są zagęszczane mąką, a także sosach. Zaleca się również unikanie niektórych alkoholi, zwłaszcza piwa, które zawiera słód jęczmienny, choć badania pokazują, że w wyniku procesów destylacji białka są usuwane. Osoby, które decydują się na dietę bezglutenową zobligowane są do dokładnego czytania składów poszczególnych produktów, aby upewnić się, czy nie zawierają glutenu. Składniki wywołujące alergie pokarmowe są często podkreślone bądź wypisane pogrubioną czcionką, dlatego sprawdzanie składu produktów nie jest wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać.
Które produkty są bezpieczne?
Niektórzy producenci decydują się na zbadanie swojej żywności pod katem zawartości glutenu i informują na opakowaniach, że dany produkt jest bezglutenowy, najczęściej w postaci przekreślonego znaku kłosa. Nie oznacza to jednak wcale, że będąc na diecie eliminującej gluten, musimy ograniczać się wyłącznie do certyfikowanych produktów. Wiele artykułów spożywczych jest naturalnie wolna of glutenu i można je bezpiecznie spożywać. Są wśród nich produkty zbożowe, takie jak: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, quinoa, amarantus, a także produkty kukurydziane. Na półkach sklepowych odnajdziemy więc bez problemu płatki kukurydziane czy jaglane, które możemy zjeść na śniadanie, makarony z kukurydzy oraz mąki, z których można samemu przygotowywać wypieki. Bezpieczne są także produkty mleczne, większość dżemów, a także napoje takie jak kawa, herbata,czy soki. Coraz częściej możemy spotkać też pieczywo, gotowe ciasteczka, a nawet gotowe produkty garmażeryjne bez glutenu, lecz powinniśmy być ostrożni, zwłaszcza z tymi, które są pakowane próżniowo i posiadają wydłużony termin przydatności. Taka żywność jest często pełna konserwantów i nie posiada żadnych wartości odżywczych, dlatego powinno się ich unikać.
Czy można spożywać produkty zawierające śladowe ilości glutenu?
Pod składem produktu możemy często znaleźć informację, że może on zawierać śladowe ilości glutenu. Co "właściwie oznaczają "śladowe ilości" i czy taka żywność jest bezpieczna? Najczęściej producenci umieszczają taki opis na swoich produktach, jeśli w tym samym zakładzie produkcyjnym wykorzystuje się zboża zawierające gluten i może dojść do zanieczyszczenia, na przykład podczas korzystania z tej samej taśmy produkcyjnej. Osoby z silną alergią na gluten i celiakią powinny więc dla bezpieczeństwa unikać takich produktów. Jeśli natomiast posiadamy nietolerancję lub świadomie wycofaliśmy gluten z diety, śladowe ilości, które mogą znajdować się w takim jedzeniu najpewniej nam nie zaszkodzą.