Dieta rozdzielna, inaczej dieta rozłączna została opracowana przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya, który stwierdził, że za powstawanie nadwagi w pewnym stopniu odpowiada niewłaściwe łączenie ze sobą różnych produktów spożywczych. Stworzony przez niego sposób żywienia miałby więc pomagać schudnąć, a przy tym mieć pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, a przy tym zmniejszyć napięcie nerwowe. Na czym dokładnie polega dieta rozdzielna i czy warto ją stosować? Zapraszamy do lektury!
Zasady diety rozłącznej
Główną regułą, którą należy się kierować w czasie tej diety, jest niełączenie ze sobą w jednym posiłku węglowodanów oraz białek. Według Williama Haya są one trawione przez inne enzymy, a ich jednoczesne spożywanie obciąża żołądek i sprzyja nadwadze. Tak więc produktów takich jak pieczywo, makarony, kasze czy owoce nie powinno spożywać się z mięsem, jajkami, soją czy serami, a między posiłkami z nich złożonymi należy zachować czterogodzinną przerwę. Oba rodzaje produktów można za to łączyć z tymi uważanymi za neutralne, wśród których znajdują się: warzywa, zioła, maślanka, mleko czy kefir. Dieta rozłączna nie wyklucza też za wielu produktów. Wśród nich są tylko węglowodany proste (białe pieczywo lub słodycze), czerwone mięso, fast foody, słodkie napoje, alkohol i mocna kawa. Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków i picie dwóch litrów wody dziennie, zielonej herbaty i naparów z ziół.
Efekty diety
Chociaż dieta rozdzielna nie jest typową dietą redukcyjną, wyklucza ona tłuste, smażone potrawy i produkty wysokokaloryczne. Dzięki temu, trzymając się jej, można schudnąć w dwa tygodnie nawet o 2,5 kg. Nie jest to jednak bezpośredni efekt rozdzielania produktów, ale ich niskiej kaloryczności. Dzięki wykluczeniu czerwonego mięsa i niezdrowych przekąsek, zapobiega ona chorobom serca i ułatwia procesy trawienia. Produkty bogate w dobroczynne substancje wpływają również na pamięć i koncentrację, a także pomagają w walce ze stresem.
Zalety i wady diety rozdzielnej
Dużą zaletą tego sposobu żywienia jest stosunkowo nieduża ilość produktów zakazanych - te wykluczone są niezdrowe i kaloryczne. Przygotowywanie posiłków także nie jest kosztowne ani wymagające, potrzeba tylko odpowiedniej organizacji i rozłożenia produktów tak, by nie łączyć ze sobą białek i węglowodanów. Dieta ta ma także pozytywny wpływ na organizm. W przypadku wad, często wskazywane jest, że dieta Williama Haya nie wpisuje się w zasady racjonalnego żywienia, które zakładają spożywanie wszystkich produktów w jednym posiłku. Nie jest ona więc polecana do dłuższego stosowania. Ponadto osoby chcące ją zastosować, muszą zazwyczaj korzystać z gotowych jadłospisów i walczyć ze swoimi przyzwyczajeniami. Trudnością jest także całkowity zakaz podjadania między posiłkami.