Najlepsze Porady ZdrowieDieta Szangri-La - na czym polega? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Dieta Szangri-La - na czym polega?

Dieta Szangri-La - na czym polega? Dieta

Dieta Szangri-La to interesująca metoda żywienia, polegająca na hamowaniu swojego apetytu przy pomocy cukru lub oliwy. Nie wyklucza ona żadnych produktów, w czasie jej stosowania nie ma potrzeby liczenia kalorii ani starannego planowania każdego posiłku. Jej główne hasło zakłada chudnięcie przy jednoczesnym jedzeniu wszystkiego i braku głodówki. Jakie są dokładnie jej zasady? Czym się wyróżnia? Jakie daje efekty i czy jest zdrowa dla organizmu? Odpowiedzi na te pytania udzielamy poniżej.


Czym charakteryzuje się dieta Szangri-La?
Twórcą tego sposoby żywienia jest dr Seth Roberts, który w czasie jej opracowywania wziął pod uwagę przede wszystkim psychologiczny aspekt odchudzania. Za podstawę diety określił ustalenie punktu odwołania - wagi, do której dąży organizm człowieka zwiększając apetyt lub spowalniając przemianę materii. Roberts uważał, że kluczem do schudnięcia jest zapanowanie nad tym punktem odwołania i doprowadzenie do stanu, w którym dana osoba będzie chudła, ale nie odczuwała głodu. Opracowana przez niego dieta nie wyklucza żadnych produktów i nie wymaga liczenia ich kaloryczności, zakłada za to zwiększenie limitu kalorycznego o około 200-400 kcal. Wiąże się to z włączeniem w jadłospis cukru rozpuszczonego w wodzie lub oliwy , które w niewielkich porcjach należy spożywać na godzinę przed głównymi posiłkami (trzy razy dziennie). Dzięki temu później w czasie jedzenia osoba na diecie odczuwa mniejszy głód i spożywa mniejsze porcje. Szangri-La zakłada też spożywanie posiłków mdłych czy niedoprawionych, które także hamują apetyt.

Zalety diety Szangri-La
Jej głównym pozytywnym aspektem jest to, że nie wyklucza ona żadnych składników pokarmowych, za sprawą czego nie prowadzi do niedoborów witamin czy minerałów. Ponadto dieta ta nie zakłada radykalnej zmiany - nie trzeba z rozmysłem planować kolejnych posiłków ani zaopatrywać się w trudno dostępne produkty. Jedyną różnicą stanowi wprowadzenie wody z cukrem lub oliwy. O ile cukier nie jest dobrym rozwiązaniem dla organizmu, to oliwa wykazuje wiele dobroczynnych właściwości - obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

... i jej wady
Chociaż sam twórca diety zapewnia o jej skuteczności, nie została ona potwierdzona przez badania. Nie wyklucza ona żadnych produktów, co można traktować jako zaletę, ale też nie zakłada zmiany złych nawyków żywieniowych. Samo ograniczenie ilości niezdrowych produktów nie przyniesie długotrwałego efektu. Ponadto pomysł picia wody z cukrem jest bardzo kontrowersyjny. Substancja ta jest główną przyczyną otyłości, osłabia odporność i przyczynia się do powstawania nowotworów. Jest też silnie uzależniająca. Co się tyczy spożywania bezsmakowego jedzenia - nie potwierdzono, żeby miało ono wpływać na zmniejszenie apetytu.

Dodaj komentarz

Arleta
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Ja tam w cuda nie wierzę


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Kiedyś nie lubiłam pić wody, dzięki cytrynie 8 szklanek...
dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a nie...
Kawa z rana to przyzwyczajenie, moje i męża, od lat....
Interesująca publikacja.