Choroby tarczycy są jednymi z najczęściej występujących w ostatnich latach schorzeń, które dotykają coraz młodsze osoby. W ich przypadku, właściwa dieta jest tak samo istotna jak leki, aby móc złagodzić objawy i zapobiec postępowaniu choroby. Wokół diet na tarczycę narosło jednak sporo mitów i niedomówień. Czym zatem należy kierować się przy wyborze odpowiedniego żywienia?
Dlaczego warto stosować dietę w chorobach tarczycy?
Choroby tarczycy, takie jak Hashimoto czy niedoczynność są nieuleczalne. Dla osób cierpiących na nie oznacza to, że muszą oni do końca życia przyjmować leki hormonalne, aby zapobiec rozwojowi choroby. Dzięki odpowiedniej diecie można jednak wzmocnić działanie terapii farmakologicznej i doprowadzić do stanu remisji, powodując ustąpienie objawów typowych dla poszczególnych schorzeń.
Dieta w Hashimoto
W przypadku autoimmunologicznej choroby Hashimoto ważne jest, aby dostarczyć organizmowi dużą ilość kwasów omega-3. Warto więc sięgać po ryby morskie, orzechy włoskie czy siemię lniane. W diecie powinny być również obecne naturalne probiotyki, które wzmocnią florę bakteryjną jelit. W walce z problemami trawiennymi pomoże błonnik. W jadłospisie powinny znaleźć się również produkty bogate w selen. Wskazana jest także suplementacja. Szczególnie ważna jest tutaj witamina D3, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nie można pozyskać jej naturalnie ze słońca. Ważna jest również witamina B12, którą znajdziemy w produktach zwierzęcych.
Dieta w nadczynności tarczycy i chorobie Gravesa-Basedowa
W przypadku, gdy stwierdzona zostanie nadczynność tarczycy, należy zwiększyć podaż kalorii i spożywać dużą ilość pełnowartościowego białka. Wskazane jest zarówno mięso (na przykład drób), jak też rośliny strączkowe. Warto zwiększyć ilość tłuszczów roślinnych w diecie, spożywając orzechy, pestki, awokado, oliwki oraz dodawać do potraw oleje tłoczone na zimno. Należy jeść niewielkie, za to częste porcje. Pomocne będą produkty zawierające selen, takie jak pestki dyni, siemię lniane, orzechy włoskie i jajka. Do jadłospisu warto włączyć także warzywa kapustne. Przy chorobie Gravesa-Basedowa wskazana jest żywność zawierająca antyoksydanty, które będą pomocne w walce z wolnymi rodnikami, których produkcja zostaje zwiększona przez organizm. Warto wiec spożywać pokarmy bogate w witaminy C i A.
Dieta w niedoczynności tarczycy
Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy bez autoagresji, powinny włączyć do swojej diety produkty bogate w jod, czyli przede wszystkim ryby morskie i owoce morza. Są one również cennym źródłem kwasów omega-3, które także są wskazane. Do tego należy zadbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu żelaza, które również znajdziemy w rybach, ale także w mięsie, żółtkach jaj, produktach z pełnego ziarna i w wielu warzywach korzeniowych. Zalecane są także owoce, w szczególności maliny, porzeczki i poziomki. Warto sięgać po pestki dyni, siemię lniane i orzechy włoskie, zawierające selen. Pomocne będzie uzupełnienie braków witaminy D3 i cynku.