Dynia to nieodłączny symbol jesieni. Kojarzymy ją głównie z obchodzonym końcem października Halloween, jednak oprócz tego, że stosujemy dynię do przystrajania naszych domów, coraz częściej ląduje również na naszych stołach. I słusznie, bo dynia to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe warzywo. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie dyni?
Co warto wiedzieć o dyni?
Dynia należy do warzyw z rodziny dyniowatych, podobnie jak melon czy kabaczek. Jej miąższ ma żółto-pomarańczową barwę, a w smaku jest delikatny i lekko słodki. Pełne wartości odżywczych są także pestki. Niska wartość kaloryczna dyni sprawia, że warzywo to jest obecne w wielu dietach redukcyjnych. Mimo niewielu kalorii, dynia może poszczycić się dużą zawartością błonnika, dlatego po jej spożyciu czujemy się syci i najedzeni. Dynia jest niestety niewskazana w cukrzycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Właściwości zdrowotne dyni
Dynia ze względu na obecność witaminy A wpływa pozytywnie na wzrok. Pozwala również utrzymać tkankę nabłonkową w prawidłowym stanie. Spożywanie dyni jest również korzystne ze względu na zawarty w niej beta karoten, który jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia. Składnik ten poprawia również koloryt skóry. W dyni znajduje się także potas, który zapewnia prawidłową kurczliwość mięśni i serca. Z kolei w pestkach dyni znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na mózg, poprawiając pamięć i koncentrację. Zawarta w nich kukurbitacyna ma działanie pasożytnicze. Wiele badań wskazuje również na korzystny wpływ dyni na prostatę, dlatego panom zaleca się jej spożywanie dla profilaktyki. Dynia może poszczycić się także sporą zawartością wapnia, który jest głównym składnikiem kości i zębów, a jego spożycie zapobiega rozwojowi osteoporozy.
Co przygotować z dyni?
Sposobów na wykorzystanie dyni jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym daniem jest zupa dyniowa w formie kremu. Z dyni można przygotować jednak również farsz do pierogów i naleśników, wiele dań z ryżem i makaronem, a także wypieki w postaci tarty lub babeczek. Pieczona dynia pokrojona w paski lub mniejsze cząstki może być także zdrowszą alternatywą dla frytek. Z kolei pestki dyni można potraktować jako przekąskę bądź dodatek do dań lub sałatek.