Masło orzechowe jest smaczne, zdrowe i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, ciast czy sosów. Uwielbiają je i dzieci i dorośli. W marketach i sklepach ze zdrową żywnością znaleźć możemy masła wykonane z różnego rodzaju orzechów i z różną ich zawartością.
Masło orzechowe jest produktem dość kalorycznym. Dobrej jakości wyrób liczy około 600kcal / 100g. Jedna łyżka stołowa to około 20 g, więc na jedną porcję tej objętości przypadnie około 120 kalorii. Porcja niby niewielka, ale zawartość kaloryczna wręcz ogromna. Dlatego też warto wybrać masło orzechowe, które nie będzie zawierało niczego poza orzechami. Ani soli, ani cukru ani olejów. Jakie są zalety spożywania masła orzechowego? Co dobrego ma w sobie masło orzechowe?
- Zawiera tłuszcze nienasycone
Wysokogatunkowy produkt (w 100% składający się z orzechów) jest bogatym źródłem dobroczynnych, nienasyconych kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. Maja one pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, wspomagają pracę mózgu, opóźniają procesy starzenia skóry, a także zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, schorzeń serca czy miażdżycy.
- Zawiera błonnik
Błonnik jest składnikiem, który wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego. Pomaga regulować poziom glukozy we krwi i obniża poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej kaloryczności, masło orzechowe zapewnia długotrwałe poczucie sytości. Dlatego też zaleca się wprowadzenie do jadłospisu masła orzechowego osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.
- Jest bogatym źródłem białka
Masło orzechowe ma w sobie dużo prawie pełnowartościowego białka. Znajdują się w nim aminokwasy egzogenne - substancje, których organizm nie syntezuje samodzielnie i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Dlatego też po masło orzechowe powinny sięgać osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Przyda się też wszystkim tym, którzy mają większe zapotrzebowanie na białko.
- Zawiera witaminę E
Witamina E należy do przeciwutleniaczy. Substancja ma wpływ na opóźnianie procesów starzenia skóry oraz zapobiega działaniu wolnych rodników. Witamina E jest cennym składnikiem, który powinien znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. Substancja wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Dodatkowo, wpływa ona także pozytywnie na wzrok.
- Posiada duże ilości tryptofanu
Tryptofan jest związkiem z grupy białkowych aminokwasów. Skutecznie wspomaga pamięć i koncentrację. Z tego względu masło orzechowe zalecane jest osobom mającym pracę umysłową lub w okresie wzmożonej nauki oraz wysiłku fizycznego.
- Jak widać, masło orzechowe ma wiele zalet. Jednak ze względu na jego kaloryczność, nie powinniśmy przesadzać z jego ilością. Produkt ten doskonale smakuje z pełnoziarnistym pieczywem, jako dodatek do ciast czy nawet wytrawnych dań obiadowych. Świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania sosów czy zdrowych deserów. Pamiętajmy jednak, aby wybierać masła orzechowe, które w 100 procentach składają się z orzechów. Smacznego!