Najlepsze Porady ZdrowieDlaczego warto spożywać brokuły?

Dlaczego warto spożywać brokuły?

Dlaczego warto spożywać brokuły? Brokuł

Brokuł to zielone warzywo spokrewnione z kalafiorem, które najprawdopodobniej przybyło do nas z Cypru. Znajduje ono coraz więcej fanów - jest w smaku delikatniejsze od swojego białego krewnego, więc dla wielu osób okaże się smaczniejsze. Sprawia to też, że łatwo je wkomponować w większość potraw. Właściwości brokułów czynią je też jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Co na to wpływa? I jakie korzyści przynosi regularne spożywanie "zielonych kalafiorów"? Zapraszamy do lektury.


Działanie antynowotworowe
Brokuły obniżają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i płuc. Znajdujący się w nim sulforan blokuje enzymy sprzyjające rozwojowi komórek rakowych, przez co znacznie opóźnia i hamuje rozwój czerniaka, raka prostaty, raka trzustki czy raka przełyku. Innym prozdrowotnym składnikiem, który występuje w brokułach jest kwas foliowy, który z kolei chroni przed rakiem piersi, żołądka oraz szyjki macicy.

Wspomaga mózg i działa detoksykacyjnie
To zielone warzywo zawiera także duże ilości potasu, lignany i glukozynolaty. Są to substancje, które wspierają rozwijanie się umiejętności kognitywnych, a przy tym mają pozytywny wpływ na równomierny rozwój mięśni. Ponadto zawarte w brokułach fitoskładniki pomagają także regulować naturalne mechanizmy organizmu oraz usuwać z niego zanieczyszczenia.

Zdrowa skóra i kości
Brokuły pomagają nie tylko w usuwaniu toksyn z wnętrza organizmu, ale i ze skóry. Pomogą one zregenerować skórę uszkodzoną przez słońce i zanieczyszczenia powietrza, a przy tym zawarta w nich spora dawka witaminy K i wapnia uchroni kości przed chorobami takimi jak osteoporoza.

Działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne
W brokułach zawarta jest duża ilość kwasów omega-3 i kemferolu, które docenią osoby cierpiące na zapalenie stawów oraz dnę moczanową. Przy tym kemferol potrafi też znacznie zmniejszyć wpływ alergenów na organizm człowieka.

Wspomaga osoby autystyczne
Badania wykazały, że spożywanie brokułów może mieć także pozytywny wpływ na osoby cierpiące na autyzm. Te, która regularnie spożywały zawarty w tym warzywie sulforafan osiągnęły znaczny postęp, jeśli chodzi o interakcje społeczne i komunikację werbalną. Zauważono u nich także spadek zachowań rytualnych.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Przetestowałam w swoim domu różne odkurzacze, a najlepiej...
najlepszy przepis na świecie na mule !!
Sery neutralizują brzydki zapach z ust :)
Po wszelkie porady i pomoc w naprawie sprzętu AGD radzę...
porada: Czy syrop...
dobra porada !
porada: Czy syrop...
lepiej unikać syropu glukozo-fruktozowego...
ja mam acienie pod oczami od zawsze :( tak juz mam i tyle
stosuje :) są efekty !!