Moc roślin wykorzystywana jest w medycynie naturalnej od wieków i niejednokrotnie przynosi imponujące efekty lecznicze. Owe rośliny zawierają w sobie składniki, które wzmacniają odporność organizmu, pomagają w zabijaniu wirusów oraz chronią przed rozwojem rozmaitych chorób. Działanie soku z noni zazwyczaj porównywane jest do efektów, jaki daje penicylina. Natomiast jagody goji, często nazywane czerwonymi diamentami rewelacyjnie wspomagają stymulację układu immunologicznego. Żeń-szeń wykorzystywany jest przez organizm do wzmocnienia organizmu — ponadto dodaje energii i pomaga w uzyskaniu koncentracji. Jakie rośliny działają podobnie jak leki?
1. Żeń-szeń
Chińska nazwa żeń-szeń tłumaczona jest jako człowiek-korzeń. Z dobrodziejstwa tej rośliny korzysta się od wieków — do Europy trafił on w XVI wieku i był cenniejszy od złota. Żeń-szeń zawiera gikozydy, które stymulują pracę układu immunologicznego, co przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz jego wytrzymałości. Ponadto roślina ta dodaje energii oraz pomaga w koncentracji — równie dobrze wpływa na pamięć. Spożywanie żeń-szenia polecane jest przede wszystkim osobom starszym oraz mężczyznom.
2. Noni
Noni, czyli polinezyjska penicylina to wiecznie zielona roślina, która występuje na Tahiti, Fidżi, Australi oraz Malezji. Z owoców owej rośliny pozyskiwany jest sok, który jest bogaty w składniki odżywcze wspomagające prawidłowe działanie układu odpornościowego. Zażywanie noni pomoże ustrzec się przed wieloma chorobami, m.in. grypą. Noni uznawany jest za eliksir młodości oraz antydepresant. Kuracja polinezyjską penicyliną powinna trwać co najmniej dwa tygodnie.
3. Lapacho
Kora drzewa o nazwie lapacho dodaje energii oraz poprawia pracę systemu odpornościowego. Poza tym obniża poziom cukru, leczy wrzody oraz ułatwia trawienie. Z kory drzewa warto zrobić wywar. Dwie łyżki kory zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy przed ok. 10 minut. Całość odstawiamy na pół godziny i pijemy od 2 do 3 szklanek dziennie. Kapsułki również powinny być spożywane 3 razy dziennie po jednej. Już miesięczna kuracja wzmocni odporność organizmu.
4. Jagody goji
Jagody goji stanowią bogate źródło polisacharydów, które wzmacniają system odpornościowy. Rośliny te zawierają ogromne ilości żelaza, potasu, wapnia, cynku, witaminy B, E, C oraz betakaroten. Jagody posiadają również luteinę, która pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu. Suszone owoce sprawdzą się jako smaczna przekąska.
5. Arktyczny korzeń z Tajgi
Arktyczne korzenie rosną tam, gdzie panują skrajne warunki klimatyczne, np. silne mrozy lub ogromne upały. Roślina stanowi źródło salidrozydu i rozawiny, które wzmacniają odporność na stres — wroga układu immunologicznego. Kuracja korzeniem arktycznym powinna trwać co najmniej 4-5 tygodni, a wskazana dawka dzienna to 1-2 tabletki dziennie.
6. Vilcacora
Vilcacora nazywana również kocim pazurem kryje w sobie bogactwo fantastycznych składników, m.in. polifenoli, steroli oraz kwasów wykazujących właściwości antywirusowe. Jeżeli roślina wykorzystywana jest w lecznictwie, stosuje się ją w przypadku infekcji, jednakże pomaga ona w regeneracji wątroby, przeciwdziała zakrzepicy, jak również obniża ciśnienie.